Prof. Dr. Hakan Oğuztürk'ten öğrencilere ve ailelere tavsiyeler!

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, okula gidecek öğrencinin maske ve temizlik kuralına mutlaka uyması gerektiğini söyledi. Oğuztürk, ailelere çocuklarını okula göndermeden önce ateşlerini ölçme tavsiyesinde bulundu.
Ecem Çetin
|
07 Şubat 2022, Pazartesi - 17:00
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk'ten öğrencilere ve ailelere tavsiyeler!

Öğrencilerin, iki haftalık sömestir tatili bugün tamamlandı. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci için ilk ders zil çaldı. 

Okullarda yüz yüze eğitime devam kararı alındı ancak ülke genelinde koranavirüs salgını bitmedi. Son zamanlarda artan vaka sayıları nedeniyle de velileri endişe kapladı.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk de öğrenciler ve veliler ne gibi tedbirler almalı?  Yüz yüze eğitim kararı doğru mu? sorularının cevabını, Ankara Masası'na verdi. 

"Kısa sürede daha çok insana bulaşabiliyor bu hastalık"

Okullarda alınan yüz yüze eğitimin karanın doğru olduğunu ancak tedbirlerin yüksek seviyede olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, "Okullarda yüz yüze eğitimin devam etmesi öncelikle ifade etmek gerekirse, çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Âmâ tabi ki omicron varyantının bulaştırıcılık özelliğinin yüksek olması tedbirlerin bir seviye daha yüksek olmasını gerektiriyor. Çünkü, gerçekten bulaştırıcılık hızı delta varyantına göre daha fazla. Bu anlamda daha kısa sürede daha çok insana bulaşabiliyor bu hastalık." dedi.

Aileler çocuklarına sağlık kontrolü yapmalı 

Okula gitmeden önce ailelerin çocuklarına sağlık kontrolü yapmaları gerektiğini söyleyen Oğuztürk, "Öncelikli olarak ailelerin, çocuklarının okula gitmeden önce sağlıklarını takip etmeleri gerekiyor. Okula gitmeden önce çocukların, ateşlerini kontrol etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla da maske takma konusunda da onlara ciddi anlamda tavsiye de bulunmaları gerekiyor. Sonuçta bu çocukların okula girdikten sonra kontrolleri yapılıyor. Ama sonuç itibariyle derslere girdikten sonra ki süreçte çok önemli. Öncelikle ateşi yüksek olan veya burun akıntısı, hapşuruk ve öksürüğü olan öğrencilerin aileleri tarafından okula gönderilmeden test yaptırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Maske kesinlikle takılmalı 

Bu süreçte maskenin çok önemli olduğu belirten Oğuztürk, "Ailelerin, çocuklara okulda zaruri haller dışında maske çıkarmamasını tavsiye etmesi gerekiyor .Ve bu maskelerinde uzun süre kullanılmaması gerekiyor. Gün içerisinde iki defa değiştirilebilir. Sonuçta günde 5-6 saatten fazla o maskelerin kullanılması çok iyi değil. Maske konusundaki bu hassasiyetin yüksek seviyede tutulması gerekiyor. Çocuklar aşı olsa da, olmasa da fark etmiyor maske kesinlikle takmaları gerekiyor." şeklinde konuştu. 

Mesafeye uyulmalı 

Öğrencilerin ayrı ayrı yemek yemeleri gerektiğine dikkat çeken Oğuztürk "Yiyecek, içecek olaylarının mümkün olduğu kadar öğrencilerin hepsinin aynı anda yemek yememesi gerekiyor. Bunların bölünerek bir kısmının daha doğrusu ayrı ayrı zamanlarda ve mümkün olabilecek en kısa zaman aralığında bunların yiyecek işlemlerinin yapılması gerekiyor. Sadece öğrenciler değil, okuldaki öğretmenden, müdüre ve diğer personele kadar herkesin maske takması gerekiyor. Öğretmenlerin aşı konusundaki tabi hatırlatma dozlarının yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Sınıflar mutlaka havalandırılmalı 

 Oğuztürk sınıfların mutlaka havalandırılması gerektiğini vurgularken "En önemli sorunlardan bir tanesi kış mevsimi ama havaların soğuk olmasına rağmen sınıfların havalandırılması gerekiyor. Teneffüslerde mümkün olduğu kadar tüm öğrencilerin açık alana çıkması sağlanıp, sınıf pencerelerinin ve kapısının tamamen açılarak bunların en az 10 dakika havalandırılması gerekiyor. Tabi ki ısıtmadan dolayı da öğrencilerin, o soğuk olan zaman aralığını da ayarlamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.  

Sınıf içerinde ve teneffüslerde kalabalık ortamlar oluşturulmamasını söyleyen Hakan Oğuztürk "Teneffüslerde de öğrencilerin kalabalık oluşturmayacak şekilde o aralık aralarının oluşması gerekiyor. Okul bahçesinde hem öğrencilerin, hem öğretmenlerin diğer çalışanların kalabalık grup oluşturmaması için farklı zaman aralıklarında öğrencilerin teneffüse çıkması gerekiyor. Her sınıf aynı anda teneffüse çıkarsa, dolayısıyla orası da kalabalık olacaktır ve risk oluşturacaktır. Okul bahçesinde de yine öğrenciler arasında sosyal mesafeye dikkat etmek gerekiyor. Onun dışında da yine sınıf düzeninde de, oturuşta da yine kesin aynı yöne bakacak şekilde oturtulması gerekiyor. Sıra düzeninin o şekilde yapılması gerekiyor. Onun dışında sınıfta müzik dersinde maske çıkarmadan şarkı söylemeye, yüksek seste egzersizler veya bu tür şeylerde maske çıkarma olayını yapmamak gerekiyor." dedi. 

Hijyene dikkat edilmeli 

Hijyen ve temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini belirten Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk "Sonuç itibariyle dezenfeksiyon her sınıfın girişinde yine olmalı. Aralarda yine dezenfekte kullanma konusunda eğitimlerin devam etmesi gerekiyor. Rutin olarak personel tarafından sınıfların dezenfeksiyonu önem arz ediyor. El hijyeni için hem su, hem sabun hem de dezenfektan kullanımıyla ilgili, eğitsel broşürlerin her yerde olması gerekiyor." bilgisini aktardı.

Omicron son varyant değil, tedbirlere uyulmalı 

Omicron varyantının son varyant olmadığını ve bu süreçte bireysel tedbirlere daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Oğuztürk şöyle devam etti:   

"Şunu net olarak söylemek gerekiyor. Şuan itibariyle bu varyantlar devam edebilir. Bu son varyant demek omicron varyantı için çok gerçekçi olmaz. Koronavirüsler RNA virüsleri ve yaşamlarını devam ettirebilmek için mutasyona devamlı olarak uğruyorlar. Şuana kadar da zaten Dünya Sağlık Örgütünün endişe verici varyantlar grubunda olan varyantları da gördük. Binlerce mutasyon oluyor irili, ufaklı ama bunların tabi ki omicron dan sonra da devam edip etmemesi konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Omicron son varyant demek, çok akılcı ve gerçekçi olmaz. Çünkü, vaka sayıları çok yüksek bir şekilde devam ediyor. O anlamda salgının ne zaman biteceğini söylemekte çok gerçekçi olmaz ama şuan elimizde ki verilerle omicron varyantının hem hafif seyrettiğini hem de hastaneye yatış durumunun yoğun bakıma yatış durumunun vaka sayısı ile aynı oranda artmadığını söyleyebiliriz. Bu tabi ki bizlerin lehine ama sonuç itibariyle omicron varyantında da risk grubunda olan insanlar 65 yaş üstü tansiyon, şeker hastaları başta olmak üzere, kanser hastaları başta olmak üzere onlarda yaşamını yitiriyor. Onun için virüs varyantlarla değişikliğe uğrasa bile tedbirler değişmedi. Bu Vuhan'daki ilk virüsten itibaren hep söylenen bireysel tedbirlere dikkat ediniz. Aynı şeyler tekrar söyleniyor. O anlamda bu sürecin hem bireysel tedbirler hem de hatırlatma doz aşılarıyla daha hasarsız bir şekilde atlatılacağı kanaatindeyim."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1288115/prof-dr-hakan-oguzturkten-ogrencilere-ve-ailelere-tavsiyeler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.