Salih Yılmaz: “Ruslar işgal değil hükümeti değiştirme peşinde”

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Salih Yılmaz, Moskova Yönetimi’nin, Ukrayna’daki hükümeti Rusya düşmanı olarak gördüğünü belirterek, “Rus vekillerin ve çoğunluğun olduğu yeni bir hükümet oluşturmak istiyorlar” dedi.
Ankara Masası
|
24 Şubat 2022, Perşembe - 17:00
Salih Yılmaz: “Ruslar işgal değil hükümeti değiştirme peşinde”

Yılmaz, Ankara Masası canlı yayınında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

AB’nin ordusu olmadığı, ABD’nin de kendi sınırında mücadele edemeyeceğini bildiğinden Rusya’nın daha aktif ve cesaretli bir tavır sergilediğini anlatan Yılmaz, Rusya’nın kendini savunma motivasyonuyla harekete geçtiğini kaydetti.

"Ruslar kendilerini savunduklarına inanıyor"

Yılmaz, Rusların, Kiev’de ABD; İngiltere ve NATO’nun dahil olduğu ayrı bir harekat odası bulunduğu ve müdahale edilmezse tam aksine bu odadan kendilerine karşı yönetilecek bir savaş ile karşı karşıya kalacaklarına inandıklarını açıkladı.

Rusların gerçek niyetinin işgal olduğuna inanmadığını vurgulayan Yılmaz, harekatın asıl amacını şöyle özetledi:

 "Rus vekillerin çoğunlukta olduğu yeni bir hükümet istiyorlar"

“Ruslar Kiev'e ulaşmak için Karkiv'den bir koridor açmak zorunda. Karkiv Rus çoğunluğun olduğu bir Ukrayna şehir. Buradan koridor açarak Belarus ve Karkiv üzerinden Kiev'i baskı altında tutup bir anlaşmaya zorlamaya çalışıyor. Bu anlaşma nedir? Ruslara göre Kiev'de Rusya düşmanı olan bir hükümet var. Zelenski'yi yıkıp, tutuklayacaklarını düşünmüyorum ama hükümeti, Parlemento’yu değiştirerek böyle bir anlaşmayla Rus vekillerin ve çoğunluğun olduğu yeni bir hükümet oluşturmak istiyor. Buna da Ukrayna hükümetini ikna etmeye çalışıyorlar. Bana göre Rusların Kiev'i baskı altına alıp, Odessa'yı kontrol altında tutması mümkün görünmüyor.”

Savaşın bir kaç günde bitmeyeceğini ama çok uzun da sürmeyeceğini belirten Yılmaz, aksi halde Rus ekonomisi için yıkıcı sonuçları olabileceğini ifade etti.

Salih Yılmaz, hükümet değişikliği hedefinin gerçekleşmesiyle beraber Rus askerlerinin geri çekileceği yönündeki görüşünü aktardı.

Türkiye için riskleri de sıralayan Yılmaz, özellikle harekat bölgesinde Kırım tatarlarının Ruslarla kalmasının Türkiye'yi Moskova Yönetimi'ne tepki vermeye zorlayacağına dikkati çekti.

Yılmaz şöyle devam etti:

"Türkiye boğazları savaş gemilerine  uzun süre kapatırsa Rusya'ya çok büyük zarar verir"

"Türkiye'nin Rusya'ya karşı risk Herson Bölgesi'nde Kırım Tatarları'nın üzerinden bir saldırı olursa Türkiye sert tepki gösterecektir. Şuan da Ukrayna hükümetinin Türkiye'den bir talebi var o da boğazların kapatılması. Ama boğazların kapatılması şuan Ukrayna'ya zarar verecektir. Zaten Rus donanması Karadeniz'de hazırlıklarını tamamlamış. Boğazlar kapatıldığı zaman ABD'nin , İngiltere'nin donanması giremeyeceği için bu anlamda Ukrayna'ya kısa süreli zarar verir. Ama uzun süreli Türkiye boğazlarını savaş gemilerine kapatırsa bu Rusya'ya çok büyük zarar verir. Çünkü Rusya Suriye'nin lojistiğini buradan sağlıyor"

Savaş sırasında ve sonrasında tüm coğrafyanın can damarı olan enerji nakil hatlarına yönelik saldırılar olabileceğine işaret eden Yılmaz şunları söyledi:

"Türk Akım, Mavi Akım, Kuzey Akım1 enerji nakil hatları saldırıya uğrayabilir"

"Savaş daha da ilerlerse tamam hükümeti yıkmak istiyorsa ki asıl ama amacın o olduğunu söyleyebilirim. Kiev'deki hükümeti yıkmak istiyor. Hükümeti yıkmak için ne yapması gerekiyor? Ya, o hükümeti kendi ikna ederek hükümet değişimine sebep olacak. Ya da Kharkiv üzerinden bir koridor açarak, Kiev'e kara ordusu gönderecek. Kendince bir hükümet oluşturup, geri çekilecek. Orduyu Ruslar'ın uzun süre orada tutması mümkün değil. Mutlaka geri çekilecektir. Şimdi böyle bir durumda, tehdit hisseden başta Polonya gibi ülkeler, Ukrayna'yı da çok sıkıştıracağı için bakın Kuzey Akım 2 durmuş olabilir ama, en büyük riski söyleyim;. Kuzey Akım 1 Polonya üzerinden saldırıya uğrayabilir. Şu anda çalışan bir hat ama bir gece o hattın patlatıldığını düşünün. Polonyalılar bunu yapabilir. Yine Ukrayna'yı sıkıştırırsanız eğer Karadeniz'deki Türk Akım, Mavi Akım gibi hatlar patlatılabilir. Eğer bunlara sabotaj düzenlenirse, bunları yeniden yapmak işlevsel hale getirmek mümkün olmaz."

Salih Yılmaz, savaşın Türkiye'ye muhtemel etkilerini değerlendirirken ise, s-400 meselesinin daha da baş ağrıtan bir sürece dönüşebileceğini ifade etti. Yılmaz, şöyle konuştu:

"S-400'ler Türkiye'nin başını daha da ağrıtacak bir süreç haline gelebilir"

"Bundan sonra S-400'ler konusu Türkiye açısından biraz daha başını ağrıtacak bir süreç haline gelebilir. Rusya'nın böyle bir harekat düzenlemesi artık NATO içerisinde Türkiye'ye de olumlu yaklaşan ya bu bir savunma silahıdır diyen müttefikleri de Türkiye'ye karşı cephe almaya itecektir. S-400'lerin Türkiye'nin elinde kalması ve kullanması süreci bundan sonraki dönemde daha da zora girmiştir. Türkiye bu savaşı bahane ederek, eğer ki ABD'den patriot konusunda ya da Fransa ve İtalya ile yapılan Eurasam ile yapılan uzun menzilli hava sisteminde bir geri dönüş alırsa bu Ukrayna krizini bahane ederek S-400'leri atma olasılığı daha güçlü hale gelebilir."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1323230/salih-yilmaz-ruslar-isgal-degil-hukumeti-degistirme-pesinde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.