Türk Telekom hisseleri TVF tarafıdan satın alındı

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile LYY Telekomünikasyon AŞ (LYY) arasında, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin (Türk Telekom) toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Meclis'te 2026 yılında bedelsiz şekilde kamuya geçecek şirket için 1 milyar 650 milyon doların neden ödendiğini sordu.
Ankara Masası
|
12 Mart 2022, Cumartesi - 09:56
Türk Telekom hisseleri TVF tarafıdan satın alındı

Türk Telekom tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, pay satın alım sözleşmesinin imzalanmasına ilişkin detaylara ver verildi.

Açıklamaya göre, Türkiye Varlık Fonunun Türkiye’deki stratejik sektörlere yatırım yapma misyonu doğrultusunda, TVF ile LYY arasında Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.

Açıklamada, şu ifadelere verildi:

“17 Aralık 2021 tarihinde yapılan açıklamada belirtildiği üzere LYY ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde, işleme konu paylar için satın alım bedeli 1 milyar 650 milyon ABD Doları olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, bağımsız denetimden geçmiş 2021 yılı konsolide mali tabloları esas alınarak Türk Telekom’un Genel Kurulu tarafından dağıtımına karar verilecek temettü tutarından LYY’nin yüzde 55 payına denk gelen kısmı LYY’ye ödenecektir.

Bu satın alma, Türk Telekom’un sektördeki güçlü pozisyonunun, marka değerinin, üstün varlık ve insan kalitesinin ve çeşitlendirilmiş iş modelinin yanı sıra sağlam finansal ve operasyonel performansının sürdürülebilirliğine ve Türkiye telekomünikasyon sektörünün uzun vadeli cazip görünümüne olan inancımızı yansıtmaktadır.

İşlemin tamamlanması ilgili düzenleyici otoritelerinin onaylarının alınması dahil sözleşmede yer alan kapanış koşullarının yerine getirilmesine bağlı olarak gerçekleşecektir.”

"2026 yılında bedelsiz olarak geçeceği halde neden alım işlemi gerçekleştirildi?"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin 2026 yılında bedelsiz olarak kamuya geçeceği halde Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından 1 milyar 650 milyon dolara alınmasının nedenini sordu.

Altay, "kaynak yaratacak" diye sunulan TVF'nin, son dönemde yaptığı işlemlerle yeni borçlar yaratan bir kurum haline geldiğini, bu durumun gelecekte Türkiye'ye yeni faturalar çıkaracağını savundu.

CHP Grup Başkanvekili Altay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a, yanıtlaması istemiyle, "Türkiye Varlık Fonu 1 milyar 650 milyon dolarlık borcu nereden bulmuştur? Bu alım işlemi için ödeme planı nasıldır? Sözleşme gereği yüzde 55'lik hisse 2026 yılında bedelsiz şekilde kamuya geçeceği halde, TVF hangi nedenle bu alım işlemini gerçekleştirmiştir? Türk Telekom'un 2021 yılı net karının 5,8 milyar TL olduğu dikkate alındığında, yaklaşık 4 yıllık payın peşin olarak ödenmesi niteliğindeki işlemden kamunun sağlayacağı yarar nedir? Türk Telekom özelleştirmesi sürecinin Türk bankacılık sektörüne dolayısıyla Türk ekonomisine verdiği zararlarla ilgili yönetim ve denetim sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında hukuki bir süreç başlatılacak mıdır?" sorularını yöneltti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1358200/turk-telekom-hisseleri-tvf-tarafidan-satin-alindi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.