Serap Yazıcı: Bu değişiklik yeni partilerin Meclis'e girmesini engelleme projesi

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serap Yazıcı, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesinin yeterli olmadığını, yüzde 5 düşürülmesinin gerektiğini söyledi. Yazıcı, çalışmaları yeni kurulan partileri Meclis'e sokmama projesi olarak niteledi.
Ankara Masası
|
14 Mart 2022, Pazartesi - 15:03
Serap Yazıcı: Bu değişiklik yeni partilerin Meclis'e girmesini engelleme projesi

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Serap Yazıcı, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Sözlerinin başında 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayan Yazıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu yaptığı açıklamalarda, doktorlara yönelik " Varsın gidiyorlarsa gitsinler" ifadelerine tepki gösterirken "Bir kez insan olarak çok üzüldüm. Bu sözlere Anayasa’nın 104. Maddesinin ilk fıkrası engel.  Sayın Cumhurbaşkanı’nın asıl görevi ülkenin bütünlüğünü, ülkenin refahını sağlamaktır. Şu andaki sistemde yürütme Cumhurbaşkanı’nın yetkisinde. Cumhurbaşkanı doktorlarımızla ilgili açıklamalarından üzüntü duymuştur. Umarım Sezen Aksu olayında olduğu gibi bir düzeltme açıklaması yapar." şeklinde konuştu.

Siyasi partilerin seçimi kanunu hastalığı

Bugün Cumhur İttifakı tarafından Meclis'e sunulan Seçim Kanuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Serap Yazıcı "Genellikle seçmen desteğini kaybetmek üzere olan siyasi partiler bir seçim kanunu değişikliği yaparak yerlerini muhafaza etmeye çalışıyor. Bu siyasi partilerimizin bir hastalığı. Anayasamızın 67. Maddesine Meclis’te mutabakatla bir madde eklendi. Seçim kanununda yapılan değişiklikler o değişikliği takip eden bir yıl içinde yapılacak seçimlere uygulanmaz. Bu maddenin nedeni işte bu hastalıktı. Seçmen kaybeden partiler seçim kanununu değiştiriyor." diye konuştu.

Yazıcı, olası bir erken seçimde bu yapılacak değişiklerin uygulamayacağına vurgu yaptı.

"Baraj yüzde 5'e çekilmeli"

Yeni değişiklikle barajın yüzde 7'ye çekilmesinin yeterli olmayacağını belirten Yazıcı "Dünya’da Almanya, Yunanistan gibi ülkeler baraj uyguluyor ama yüzde 10 gibi zalim bir barajın emsali yok. Yüzde 2-3 gibi barajlar var. Yüzde 7 baraj halen zalim bir baraj, yüzde 5 çekilmelidir." dedi.

Yazıcı çalışmaları samimi bulmadığının altını çizerken "Bir taraftan barajı yüzde 7’ye indirerek eleştirileri sona erdirmek istiyorlar, diğer taraftan  ittifakların içine eklemlenen henüz kurulmuş olan partilerin Meclis’e girmesine önlemeye dönük bir proje olduğu kanısındayım." ifadelerini kullandı.

"Kurnazlık seçim kazanabilirsiniz, ama ülke yönetemezsiniz"

Sunucu Fatih Atik'in "Bu değişiklikler İttifakı bölmek için mi yapıldı?" sorusuna Yazıcı "Olabilir. Türkiye’yi en iyi ekonomileri içine sokacağı söyleyen kadrolar oy kaybediliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ülkemizi geriye götürdü. Yabancı yatırımcılar Türkiye’yi terk edip gitti. Çünkü Türkiye hukuk devleti değil. Akşamdan sabaha ne olacağı bilinmiyor. İktidarın yaptığı bütün işler göz boyamaktan ibaret. Dolayısıyla bir ülke kurnazlıkla yönetilebilinir gibi görünebilinir, ama uzun vadede yönetilemez. Bülent Arınç'ın "seçim kazanabilirsiniz, ama ülkeyi yönetemezsiniz" sözü var. Kurnazlıkla seçimi kazanabilirsiniz ancak ülkeyi yönetemezsin." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1361863/serap-yazici-bu-degisiklik-yeni-partilerin-meclise-girmesini-engelleme-projesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
koray sercan kuru
14 Mart 2022, 16:30
iktidardayken zalim değildi ama?