TSÜMB Başkanı Tevfik Keskin: Süt fiyatları 7- 8 TL olmalı

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Tevfik Keskin, süte gelen zammın yetersiz olduğunu, sütün fiyatının 7-8 TL olması gerektiğini söyledi. Keskin, "Düşük bir fiyat açıklandı. Süte zam gelmezse, bu fiyat yükseltilmezse, bugün 50 kuruş fazla vermeyenler yarın 2,5 TL verse de sütü bulamayacaklar.
Ecem Çetin
|
21 Mart 2022, Pazartesi - 16:13
TSÜMB Başkanı Tevfik Keskin: Süt fiyatları 7- 8 TL olmalı

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, birçok sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle gıda sektörü ciddi oranda payını alıyor. 

Savaş nedeniyle, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş, dolar kurunun yukarı bazdaki hareketi ve artan maliyetler, süt fiyatlarını da etkiledi. 

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Tevfik Keskin, süt fiyatlarındaki artışın girdi maliyetlerindeki yükselmeden kaynaklı olduğunu söyledi.

"Zamlar maliyetlerimizi karşılamıyor" 

Paritenin tekrar göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatan Keskin, "Süt fiyatları neden arttı? Süt fiyatları girdi maliyetleri aşırı derece de yükseldiği için arttı. Ve yetersiz bir artış oldu şuan da. Maliyetlerimizi kesinlikle karşılamıyor. Neden karşılamıyor? Dünyanın kabul ettiği 1'e 1,5 yem paritesi var. Türkiye'de 1,3'e kadar düşebiliyor bu. Süt fiyatları yem paritesine göre belirleniyor. Neden? çünkü, süt fiyatlarında yem maliyeti büyük. En büyük etken ve maliyet yem. Yeme göre fiyat belirleniyor. Parite bu şekilde olması lazım. Ama maalesef bizde parite artık tutmuyor. Parite bitti. 1,5'u bırak, 1'e 3 bile gelmiyor artık. 1' 1'lerdeyiz, kar ile zarar arası gidiyoruz ve zarar ediyor şuan da üreticiler. Neden? Destekle veriliyordu, çok güzel yapıldı. Fakat, verilen farklar yetersiz. Para eline hemen geçmiyor. Üreticiler, hayvanlara pahalı yem yedirmeye devam ediyor. Para elimize geçene kadar 2 ay, desteklemeyi alana kadar 4- 5 ay geçiyor. Üreticiler bu durumdan memnun değil, paritenin tekrar göz önünde bulundurulmasını istiyoruz." dedi. 

Üreticinin menfaatini korumak zorundayız

Maliyetlerini fiyatlara yansıtamadıklarını belirten Keskin, "Hep üreticiler kaybediyor. Birileri burada kazanıyor, üreticiler kaybediyor. Bunun sonunda göreceğiz ki, hem devlet kaybedecek, hem tüketici kaybedecek, hem üretici kaybedecek. Onun için burada birileri kazanıyor. KDV'yi düşürüyor devlet. Birileri faydalanıyor. Başka türü bir destek veriyor. Birileri kazanıyor. Buna dikkat etmek lazım. Üreticinin menfaatini korumak zorundayız. Üreticinin menfaatini korurken de tüketiciyi de korumuş oluyoruz. Bu fiyatlarla hayvancılık yapılmaz. Yapılamayacağı için ileri ki günlerde daha büyük bir sıkıntı çekeceğiz. "ifadelerine yer verdi. 

Keskin daha sonra şöyle devam etti: 

"Savaşla, pandemi ile beraber sıkıntılarımız büyüdü"

 "Nisanın 30'unda tekrar toplantı yapacağız. Mayısın 1'inden geçerli olması için nisanın 30'una kalmadan 15'inde yapmamız lazım. Süte zam gelecek. Bizim maliyetlerimiz çok yüksek. Savaşla, pandemi ile beraber sıkıntılarımız büyüdü. Üretimden çekiliyor insanlar. Biz, hayvan bakıcısını bırak hayvancılık yapacak insan bulamayacağız. İstikrar yok! Şuandaki maliyetlerimize baktığımız zaman sütün fiyatı 7-8 TL olması lazım. Konseyin kurulduğu ilk günkü ayarına dönmemiz lazım. Bu ayara döndüğümüz zaman herkesin hakkını korumuş olacağız. Sanayicinin hakkı korunuyor, üretici işi bırakınca sanayici de göreceğiz, marketçileri de göreceğiz. Yanlış yere gidiyoruz. Hayvancılık sektörü çok farklı bir sektördür onun için bizim hakkımızda bu işi bilmeyenler karar verdiği için çok sıkıntı çekiyoruz."

Çiğ süte tekrar zam gelmesi lazım  

"Çiğ süte tekrar zam gelmesi lazım. Düşük bir fiyat açıklandı. Süte zam gelmezse, bu fiyat yükseltilmezse, bugün 50 kuruş fazla vermeyenler yarın 2,5 TL verse de sütü bulamayacaklar. Tekrar ithalat açılacak ve hayvanlar dışarıdan gelecek. Süt bollaşır gibi olur ama hayvan dışarıda da pahalı , onun için de dışarıdan hayvan bulamayacağız. Her şeyde bir kıtlık olacağı gibi sütte de bir kıtlık olacak."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1375949/tsumb-baskani-tevfik-keskin-sut-fiyatlari-7-8-tl-olmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
beypazarı
21 Mart 2022, 17:16
ayçiçek yağı toptancıları, doktorlar fırsattan istifade etti sıra sütçülerde.. fırsatçılar ülkesi olduk valla