Mansur Yavaş Eko İklim Zirvesi'ne katıldı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Eko İklim Zirvesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada sıkışmış şehirleşme modelinin Ankara'ya verdiği zarara dikkat çekerken "Bir mahallede yağmur yağarken sel seli götürüyor, hemen yanında günlük güneşlik bir hava durumu var." dedi.
Ankara Masası
|
30 Mart 2022, Çarşamba - 12:13
Mansur Yavaş Eko İklim Zirvesi'ne katıldı

İklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen "EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı"nın açılış töreni Ankara ATO Cogresium'da yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da zirveye katılırken, açılış töreninde konuştu.

Yavaş, konuşmasının başında böyle bir organizasyonun Ankara'da yapılmasının çok değerli bulduğunu söyledi.

Yaşanan iklim değişikliğine dikkat çeken Yavaş "Günümüzde iklim değişikliğiyle birlikte alışılmışın dışında olaylara tanık olmaktayız. Orman yangınları ve sel felaketlerindeki artış, kurak süresinin uzaması ve deniz seviyesinin artması, eko sistemdeki bozulmalar maddi ve manevi olarak tüm yaşamımızı olumsuz etkilemektedir. Eğer bu konuda herhangi bir tedbir alınmazsa 2050 yılına geldiğimizde yılda 23 trilyon dolarlık ekonomik kaybın oluşacağı tahmin ediliyor." dedi.

" Ankara’ya ne kadar zarar verdiğini yaşayarak görüyoruz"

Ankara'da iklim değişikliğinin etkisinin görüldüğünün altını çizen Yavaş sözlerine şöyle devam etti;

Kentlerimizin bu durumlara hazırlıksız olması, altyapı yatırımlarının kentleşme sürecinin, planlamanın iklim krizine uygun yapılmamış olması, kuşkusuz bu ekonomik maliyetleri daha da arttıracaktır.

Yaşadığımız kentten örnek vermek gerekirse Ankara’da gördüğünüz ne kadar beton bina varsa Ankara’daki arazinin sadece yüzde 3’ünü teşkil ediyor. Düşünün yüzde 100’lük bir dilimin sadece yüzde 3’üne sıkışmış durumdayız. Yüzde 97’si boş yüzde 50’si de tarıma uygun. Bu sıkışmış şehirleşme modelinin Ankara’ya ne kadar zarar verdiğini yaşayarak görüyoruz. Bir mahallede yağmur yağarken, hemen yanında sel seli götürüyor. Diğerinde günlük güneşlik bir hava durumu var.

Paris İklim anlaşması dikkat çekti

Yavaş, dünyada iklim değişikliğine yönelik bir farkındalık oluşmaya başladığını ifade ederek "Vatandaşlarımızın orman yangınları, sel felaketleri ve kuraklıkla yaşadıkları manevi etkinin ise bizler için parasal bir karşılığı yoktur.
Ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda iklim değişikliğine uyum yaklaşımlar ortaya konamadığı için çok fazla can kayıpları da yaşadık.  

2015 yılında Paris İklim anlaşması, Paris’te oybirliğiyle onaylanmış ve 2020 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu önemli kararların olduğu anlaşmaya ülkemizde katılmış, TBMM’de ortak akılla ve oybirliğiyle taraf olmuştur. Bu karar Meclis’te oybirliğiyle alınan karar arasında yerini almıştır. Bu açıkça gösteriyor ki iklim değişikliği ortak sorunudur ve ortak çözüm bulunması zorunludur.

Ülkemizde sera gazlarına sebep olan sera gazlarının yüzde 72’si enerji sektörü kaynaklıdır. Fosil yakıtlara dayanan bu sektörün artık, bir an evvel fosil yakıtlardan arındırılmasına hız vermek gerekmektedir. Avrupa Birliği ve Avrupa’da kömürlü termik santraller kademeli olarak ortadan kaldırılıyor. Çok yakında Avrupa Birliği’yle sanayicilerimiz ve çiftçilerimiz yeşil mutabakat yaklaşımı ile  sınırda karbonla muhattap olacaklardır." şeklinde konuştu.

"Çalışmalarımız devam edecek"

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarından bahseden Yavaş sözlerini şöyle bitirdi;

Bizlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönüşümü önemseyen projelere imza atıyoruz. Türkiye’nin uluslararası standartlarda dönüştürülmüş, ilk yüzde 100 yerli otobüsüyle Yenilebilinir Enerji ve Çevre Teknoloji Merkezi’yle yeşil alanlarımıza ve su kaynaklarının etkin kullanımı için yaptıklarımız faaliyetlerle tüm insanlığa katkı sunuyoruz.

Örneğin belediye meclisinde aldığımız kararla büyük sitelerin tamamında yağmur hasadı yapılmasını, mümkün olduğu kadar parklarda, bahçelerde kullanmasını zorunlu kılıyoruz. Bu çalışmalarımıza bundan sonraki süreçte de devam edeceğiz. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1393050/mansur-yavas-eko-iklim-zirvesine-katildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
dayı
30 Mart 2022, 15:21
o zaman ne yapıyoruz, ankarayı beypazarına çevirip sorunlardan kurtuluyoruz..