Libya’da “Barış Fırtınası” Operasyonu Hafter’e ağır darbe

Ankara Masası
|
14 Mayıs 2020, Perşembe - 14:18
Libya’da “Barış Fırtınası” Operasyonu Hafter’e ağır darbe

Libya'da Barış Fırtınası operasyonuyla Hafter'e büyük darbe vuruldu

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri "Barış Fırtınası" operasyonunda Hafter'e büyük darbe indirdi.

Operasyonda, Hafter’e bağlı çok sayıda milisin etkisiz hale getirildi, bir helikopter, 4 uçak, iki silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile çok sayıda tank, top, zırhlı araç ve ağır silahlar ile tesisler imha edildi.

Cuntacı Hafter sivilleri hedef alıyor
Libya'nın doğusunda bulunan gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin saldırıları sonucu Libya'da halen sivil can kayıpları yaşanıyor. Hafter yanlılları hastaneleri, sivil uçakları ve sivil alt yapıyı hedef alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Misyonu'nun açıkladığı rakamlara göre, Hafter'e bağlı milislerin son dönemde Trablus'un güneyine düzenlediği saldırılarda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 28 kişi yaralanırken, en az 5 sivil hayatını kaybetti.

General Khalifa Haftar speaks during a news conference at a sports club in Abyar, a small town to the east of Benghazi May 21, 2014. Haftar called on the government to hand over power to the country's top judges, mounting a challenge against Tripoli as heavy fighting erupted in the capital on Wednesday. Western powers fear a call by Haftar for army units to join his campaign will split the nascent military and trigger more turmoil in the oil producing country which is struggling to restore order three years after the fall of strongman Muammar Gaddafi. REUTERS/Esam Omran Al-Fetori (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY)

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) sivil halk ve alt yapı tesislerine yönelik artan saldırılar üzerine 25 Mart tarihinde "Barış Fırtınası" adıyla operasyon başlattı.

Trablus, Vatiyye ve Ebu Greyn'de gerçekleştirilen operasyonda, UMH'a bağlı unsurlar önemli kazanımlar sağladı. Ağır zayiatlar veren Hafter'e bağlı milisler, güneye doğru çekilmek zorunda kaldı.

UMH güçleri, Trablus’tan Tunus’a kadar olan bölgeyi kontrol altına aldı. UMH güçleri, Hafter milislerinin Trablus'a yönelik saldırılarında operasyon ve ikmal merkezi olarak kullanılan Terhune kent çevresindeki bazı bölgeleri de milislerden temizledi. UMH güçleri, çok sayıda milisi etkisiz hale getirirken bir helikopter, 4 uçak, iki silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile çok sayıda tank, top, zırhlı araç ve ağır silahların dışında milislerin kullandığı tesisleri de imha etti.

Savaş suçu olarak görüldü
BM Libya Özel Misyonu da, Hafter'e bağlı güçlerin uluslararası insan haklarına ve hukuka aykırı eylemlerinin kayıt altına alındığını ve yapılan saldırıların savaş suçu olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürüleceğini bildirdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/13985/libyada-baris-firtinasi-operasyonu-haftere-agir-darbe
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.