NASA'dan Güneş Fırtınası açıklaması

NASA, telefonlar ve uyduların Güneş Fırtınası nedeniyle zarar görebileceği uyarısında bulundu. Peki, Güneş Fırtınası nedir, ne zaman gerçekleşecek? İşte, Güneş Fırtınası hakkında bilinmesi gerekenler...
Büşra Bayrak
|
15 Nisan 2022, Cuma - 10:55
NASA'dan Güneş Fırtınası açıklaması

Güneş Fırtınası ile ilgili NASA'dan önemli açıklama geldi. 

Güneş patlaması olarak da bilinen bu olay nedeniyle büyük miktarlarda plazma Dünya'ya doğru hareket ediyor. Uzay hava fizikçisi Dr. Tamitha Skov, NASA ve NOAA (ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) verilerini inceledi.

Skov, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla  Güneş fırtınası uyarısında bulundu ve tarih verdi. Radyo kararmasının büyük bir ihtimalle yaşanmayacağını söyleyen Dr. Skov, amatör radyoların ve GPS kullanıcıların güneş fırtınasından etkilenebileceğini belirtti.   Skov'un açıklamaların göre Güneş fırtınası 14 Nisan'da Dünya'ya çarpacak.

Güneş Fırtınası ne zaman?

Ayrıca Skov, 40 derece enleminde bulunan noktalarda kısa ölçekli kutup ışığının görülebileceğini söyledi. Türkiye 36 42 kuzey enlemlerinde bulunuyor. Ancak Güneş Fırtınası'nın Türkiye'ye ulaştığı saatlerde 15 Nisan 2022'nin sabah saatleri yaşanıyor olacak. Bu nedenle kutup ışıkları olarak bilinen olayın görülmesi çok düşük bir ihtimal. Güneş fırtınası ABD'de ise havanın karanlık olduğu saatlere denk geliyor. Bu nedenle New York çevresinde kutup ışığının görülebileceği ifade edildi.

Güneş Fırtınası nedir?

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

Güneş Fırtınası'nın etkileri neler?

Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor. Ancak Dünya'ya yaklaşmakta olan Güneş fırtınası orta derecede bir kuvvete sahip. Bu nedenle cihazların fazla etkilenmesi beklenmiyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1427131/nasadan-gunes-firtinasi-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.