TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yıl sonu enflasyon beklentilerini açıkladı

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyondaki yükselişte gıda ve enerji fiyatları belirleyici olduğunu söyledi. Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 23.2'ten yüzde 42.8'e çıkardıklarını açıkladı.
Ankara Masası
|
28 Nisan 2022, Perşembe - 10:53
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yıl sonu enflasyon beklentilerini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Şahap Kavcıoğlu, enflasyondaki yükselişte gıda ve enerji fiyatları belirleyici olduğunun altını çizdi. Daha önce yüzde 23.2 olarak açıkladıkları yıl sonu enflasyon tahminlerini ise, yüzde 42.8'e çıkardıklarını duyurdu.

 TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sunumundan öne çıkanlar şöyle;

" Önümüzdeki dönemde istihdam artışı devam edecek"

"Arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmektedir. Sanayi üretimi esnek ve dayanıklı yapısıyla büyümeyi ve işgücü piyasasını desteklemektedir. Kapasite kullanım oranları bazı sektörlerde tarihsel ortalamaların üzerinde seyrediyor. Artan yatırım ihtiyacının uzun vadeli TL yatırım kredileriyle karşılanması önem arz etmektedir. Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin üzerinde arttığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz.

"Enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmekte"

Türkiye büyümesinin yapısı ihracaat odaklı önemli bir dönüşüm yaşamaktadır. İhracatımız artış eğilimini ilk çeyrekte bölgesel risklere rağmen sürdürmüştür. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükselmiştir. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmektedir.

Yabancı ziyaretçi sayısındaki artış eğilimi gücünü korumaktadır.

"Makro ihtiyati tedbirleri kararlılıkla uygulamaktayız"

Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumlu hale getirilecektir. Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretmiştir. Kredilerin üretim, yatırım ve ihracat için kullandırılmasına yönelik makro ihtiyati tedbirlerimizi kararlılıkla uygulamaktayız.

Enflasyon verileri

Enflasyondaki yükselişte gıda ve enerji fiyatları belirleyici olmaktadır. İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik aksaklıkları, enflasyonun görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Enflasyonun 2022 yıl sonunda yüzde 42,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 12,9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2022 yılı sonunda yüzde 38,7-46,9 aralığında -orta noktası yüzde 42,8- gerçekleşeceğini öngörüyoruz (Önceki yüzde 18,6-27,8 aralığı ile yüzde 23,2)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1455865/tcmb-baskani-sahap-kavcioglu-yil-sonu-enflasyon-beklentilerini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.