Faiz politikası bankalarını kârını katladı

Bankacılık sektörünün kuvvetli yapısının ülke ekonomisi açısından önemli bir değer olduğunu vurgulayan Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy, kârın bir yılda nasıl 3’e katlandığını açıkladı.
IGF-207387
|
02 Mayıs 2022, Pazartesi - 19:09
Faiz politikası bankalarını kârını katladı
 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan Aylık Bankacılık Sektörü Verileri’ne göre Bankacılık sektörünün ilk çeyrekte net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 286 artışla 63,25 milyar TL oldu.



Faiz politikası bankaların karını arttırdı

Merkez Bankası’nın faiz politikasının bankaların kârını nasıl katladığını açıklayan Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy, “TCMB politika faiz oranı yüzde 14 seviyesinde korunmaya devam ederken Bankalar Merkez Bankası’ndan bu faizle aldıkları parayı, DİBS ihalelerinde ortalama yıllık basit yüzde 23 faizle Hazine’ye geri satıyorlar. Bu durumun Bankalar için müthiş bir kazanç sağladığı tüm piyasa çevreleri tarafından gündeme getiriliyordu. İşte bu durumun Bankalar açısından ne kadar karlılık artışı anlamına geldiği, BDDK tarafından açıklanan rakamlarda ortaya çıktı. Bu gidişle 2022 yılı sonunda sektörün 2021’de ulaştığı 92.9 milyar TL net kar rakamının çok üzerinde bir seviyeye ulaşılmış olunacak. Hatta geçen sene ulaşılan 92.9 milyar TL net kar rakamı büyük ihtimalle bu yılın yarısına geldiğimizde dahi geride bırakılmış olacak” dedi.

Bankaların karlılığında sadece faiz politikasının etkili olmadığının da altını çizen Özsoy, 2022 yılı Mart ayında 2021 sonuna kıyasla, sektörün en büyük aktif kalemi olan krediler yüzde 12,3 artarak 5 trilyon 502 milyar 916 milyon TL’ye yükseldiğini kaydetti. Özsoy, yıllık bazda bakıldığında 2022 yılının ilk 3 aylık dönemi sonunda geçen yılın ilk 3 aylık dönem sonuna kıyasla kredilerden elde edilen faiz gelirlerinde yüzde 60’a yakın artış kaydedildiğini açıkladı.

Türkiye’de Bankacılık sektörü aktif yapısı, özkaynak yeterliliği ve genel ekonomik görünüm açısından en olumlu görüntü arz eden sektör konumunda olduğunu belirten Özsoy, “Bu şekilde olması da ülkemizin finansal istikrarı ve finansal piyasaların sağlamlılığı açısından çok önemli bir kriter. Geçmiş yıllarda yaşanan bankacılık krizlerinin ne kadar büyük yıkıcı ve uzun süreli kalıcı etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. O nedenle bankacılık sektörünün kuvvetli yapısı ülke ekonomisi açısından önemli bir değer” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1467035/faiz-politikasi-bankalarini-krini-katladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.