Süte yeni zam söz konusu mu?

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, yem fiyatları ve enerjideki artıştan dolayı süte zam geldiğini söyledi. Maliyetlerin karşılanmadığı durumda, süte tekrardan bir zam gelebileceğinin altını çizen Keskin, devletin kendilerine destek vermesi gerektiğini belirtti.
Ecem Çetin
|
10 Mayıs 2022, Salı - 16:35
Süte yeni zam söz konusu mu?

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, süt piyasasında yaşanan sıkıntılar ve üst üstte gelen zamlar ile ilgili Ankara Masası'na değerlendirmelerde bulundu. 

Keskin, süt fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki yükselmeden kaynaklı olduğunu söyledi. 

"Yeme, enerjiye zam geliyor. Bu sefer üretici, üretimini yapamaz hale geliyor" diyen Keskin, fiyatları bu yüzden sürekli revize ettiklerini söyledi.

"Süte zam yapmak zorundayız"

Devletten destek istediklerini dile getiren Keskin, "Yeme zam geldiği zaman otomatik olarak zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bu hayvanlar kesilirse, bu sütü bulamazsak daha kötü olur. Maliyetler arttığı zaman, bizde süte zam yapmak zorundayız ya da devlet, bakanlık desteklemeyi arttırmak zorunda. Yoksa üretimden çıkıyor bu insanlar, üretim yapmıyorlar, hayvanlar kesiliyor." dedi.

"Yeni zam söz konusu değil"

'Süte yeni zam gelecek mi?' sorusuna Keskin "Ya süte zam gelebilir ya da devlet destekleme ile finansa edebilir. Yarın maliyetler artacak mı, artmayacak mı? bilemeyiz. Belki hammadde fiyatları düşer. Süte yeni zam geldi yakın bir zamanda zam gelmesi söz konusu olmaz" şeklinde konuştu.

"Zammı biz düşük tuttuk"

Keskin, devlet desteğinin Ramazan'dan sonra düştüğünü aktarırken "Mart'ın 15'inden sonra bir zam geldi. O zaman devlet, tüketiciye fazla yansımaması için desteklemeyi arttırdı. Zammı biz düşük tuttuk. Ramazan'da devlet desteklemeyi 1 TL'ye çıkardı. Mayıs'ın 15'ine kadar ondan dolayı ikinci zam şimdi oldu. Ramazan'da yükselmesin diye fiyatlar böyle bir karar alınmıştı. Destekleme tekrar  20 kuruşa düşürülünce fiyatlar revize edildi. Üretimden insanları kaçırmamak için o zaman böyle bir yöntem uygulandı." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1492384/sute-yeni-zam-soz-konusu-mu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.