Mehmet Emin Demirci görme engellilerin sorunlarını anlattı

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, toplum içerisinde görme engellilere yardıma muhtaç insanlar olarak bakıldığını, ön yargıyla yaklaşıldığını söyledi. Demirci "Bu yaklaşım yeni oluşmuş bir algı değil, geçmişten gelen bir kültür." dedi.
Ankara Masası
|
11 Mayıs 2022, Çarşamba - 12:01
Mehmet Emin Demirci görme engellilerin sorunlarını anlattı

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, Ankara Masası Haber Müdürü Ersin Küçükbarak'ın konuğu oldu.

Toplumda yaşadıkları sorunları aktaran Demirci, görme engellilere yönelik yetirince empati kurulmadığını söyledi.

Demirci, görme engellilere ilişkin toplumda yardıma muhtaç yaklaşımı olduğunun altını çizdi. Bu algının yeni olmadığını belirten Demirci, "Geçmişten gelen bir kültürün yansımaları" dedi. İnsanların düşünmeden hareket ettiğini, ön yargıyla yaklaştıklarını sözlerine ekledi.

Mehmet Emin Demirci, iş bulma konusunda da sıkıntılar yaşadıklarını vurgularken, işverenlerin görme engelliler yerine işitme engellileri tercih ettiğini ifade etti.

"Süreğen hastalığı olanlar ayrılmalı"

E-KPSS uygulamasında da bir haksızlık olduğunu aktaran Demirci "Görme engelli de, işitme engelli de, süreğen hastalığı olanlar da aynı sınava giriyor. Süreğen hastalığı olanlar, normal eğitim almış insanlar bu sınavlardan ayrılması lazım. Engelli Kamu Personeli sınav şartları değiştirilmeli." şeklinde konuştu.

Demirci, engellilere yönelik noterlerde geçerli olan uygulamaya da tepki gösterdi. Noterlerde bir işlem yapmak için 2 şahit istendiğini, bunun onur kırıcı olduğunu ifade eden Demirci "Bunu asla kabul etmiyoruz." diye konuştu.

"Özel eğitim şart"

Görme engellilere yönelik verilmesi gereken eğitimlere de değinen  Mehmet Emin Demirci, küçük yaşlarda verilecek eğitimin önemine dikkat çekti. Demirci, görme engellilere bağımsız hareket etme eğitimi verilmesi gerektiğinin özellikle altını çizdi. Demirci, erişebilirlilik sorunun böylelikle aşılabileceğine vurgu yaptı.

Türkiye'de şu anda görme engellilerin eğitim aldığı 16 tane yatılı okulun olduğunu, MEB'in bu okulları kapatmaktan yana tavır aldığını ifade eden Demirci, kaynaştırma eğitiminin bir kaç senelik özel eğitimden sonra mümkün olduğunu söyledi.

3 dönemdir Türkiye Körler Federasyonu başkanlığı görevini yürüttüğü belirten Mehmet Emin Demirci, görme engelli yakını olan kişilerin 45 ilde bulunan temsilciliklere başvurmasını istedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1493455/mehmet-emin-demirci-gorme-engellilerin-sorunlarini-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.