Konutlarda fahiş fiyat artışına karşı hareket geçiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faizli konut kredisi paketini açıklamasının ardından konut fiyatlarındaki artış tepkilere neden oldu. Sektör temsilcileri fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için geçici olarak zam sınırlaması ve tavan fiyat uygulamasının getirilmesini önerdi.
Ankara Masası
|
12 Mayıs 2022, Perşembe - 09:29
Konutlarda fahiş fiyat artışına karşı hareket geçiliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından açıkladı, 0,89 faizli konut kredisi paketi beklenenin aksine bir etki yaptı. Ev sahibi olmak isteyen paketle umutlanırken, ev fiyatları kısa sürede yüzde 30'lara varan bir artış gösterdi.

Yüksek kira, fahiş fiyatla karşılaşan vatandaşlar tüketici dernekleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, Maliye ve Ticaret Bakanlığı'na şikâyet yağdırdı.

Sektör temsilcileri de fahiş fiyat artışının önüne geçmek için geçici olarak zam sınırlaması, tavan fiyat uygulamasının getirilmesini önerdi.

Bakanlık çalışma yapıyor

Bakanlık, kiralık konut ve gayrimenkul satışların gerçek değerin üzerinden beyan edilmesi ve vergilendirilmesi amacıyla yoğun bir çalışma yürütüyor. Emlakçı odaları ile vergi daireleri bu konuda işbirliği yaparak vergi kaybı ve kayıt dışılığı önlemeyi amaçlıyor.

Hem Maliye hem de Ticaret Bakanlığı fahiş artışlar için gelen şikâyetler üzerine iki koldan inceleme yürütüyor. Konut satışındaki fiyat farklılıklarının tespiti için saha çalışmalarına ağırlık verilecek.

Bakan Nebati yakından takip ediliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bazı internet sitelerinde fırsatçıların serbest piyasa ilkesiyle asla bağdaşmayacak şekildeki fahiş artışları çok detaylı yakından takip ettiklerini duyurdu. Fahiş fiyat artışına karşı devreye alınan uygulamalar üzerinden gerekli tedbirlerin alınacağı vurguladı.

"Fahiş fiyat artışı yapılamaz"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da konuya ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş fiyat artışı yapılamayacağını belirterek, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu'na göre piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini, serbest rekabeti bozucu, tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz. Yine kira sözleşmeleri ve ücretlerinin belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile hüküm altına alınmıştır" dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1494296/konutlarda-fahis-fiyat-artisina-karsi-hareket-geciliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.