Turizm sezonun açılması et fiyatlarını etkileyecek

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Özekenci, turizm sektörünün açılmasıyla arz da sıkıntı yaşanacağını, bunun et fiyatlarına zam olarak yansıyacağını söyledi.
Ecem Çetin
|
16 Mayıs 2022, Pazartesi - 15:15
Turizm sezonun açılması et fiyatlarını etkileyecek

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Özekenci, son zamanlarda yaşanan et sıkıntısı ve üst üste gelen zamlarla ilgili Ankara Masası'na değerlendirmelerde bulundu. 

Özekenci, et fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki yükselmeden kaynaklı olduğunun altını çizdi.

"Kademe kademe et fiyatları arttı"

En ufak girdilerinin yüzde 120, en fazla yüzde 300-400 oranında zamlandığını aktaran Özekenci, artan maliyetler nedeniyle üreticilerin hayvanlarını sattığını bildirdi. Özekenci, arzda yaşanan bu sıkıntıların et fiyatlarını kademe kademe arttığını ifade etti.

"Yem fiyatları, bizim paramızın değer kaybetmesiyle, katlandı"

Yem fiyatları ve ham maddedeki artışın et fiyatlarını etkilediğini belirten  Özekenci "Hayvancılıkta ana girdi yem maliyetidir. Yem fiyatları, bizim paramızın değer kaybetmesiyle, katlandı. Minimum yüzde 100, maksimumum yüzde 300 artan ham maddeler oldu. Maliyetler arttıkça, et fiyatları da onunla oranla artıyor" ifadelerini kullandı. 

İnek arzında da düşüş olduğunu vurgulayan Özekenci "Şuanda en büyük sıkıntı, arz. Türkiye'nin her sene bir üretimi, bir tüketimi var. Genellikle et tedariki erkek danalarla yapılıyordu. Süt fiyatlarını kurtarmaması sebebiyle aşırı bir inek kesimi oldu. İnek, kırmızı et olarak piyasaya girdi ama geldiğimiz noktada, o kadar çok inek kesildi ki onun arzında da bir düşüş oldu. 

Talepte artış oldu, fiyat yükseldi 

Et fiyatlarındaki artışın bir çok nedenden kaynaklandığını ifade eden Özekenci "Şimdi, hem dana da kısıtlama, hem inek kesimleri kalmadığından, arzdaki yavaşlamadan, talebinde turizmin açılmasıyla beraber, Ege ve Akdeniz'in de mal çekmesiyle, talepte biraz biraz artışlar oldu. Bu da otomatik fiyatlara yansıdı." diye belirtti. 

"Turizm ne kadar aktif ve sayı ne kadar fazla olursa, fiyatlara o kadar yansır"

“Türkiye'ye turistlerin gelmesiyle et fiyatlarında bir artış olur.100 bin üretiyorsanız 100 bin tüketilir. Ekstra bir turist akını olursa, otomatik olarak 100 binlik tüketim, 130 bin olur” diyen Ekenci “Arz aynı olup talep artarsa, fiyatlar yükselişe geçer. Turizm ne kadar aktif ve sayı ne kadar fazla olursa, fiyatlara da o kadar yansır” dedi.

"Et fiyatının artacağını düşünüyorum"

Özekenci, daha sonra şöyle devam etti:

"Şuan pragmatik bir çözüm ile bir şeyi değiştirme imkanınız yok. Güncel hayvan varlığımız ile talebin artışı, etin fiyatına yansıyacak. Fiyatların, minimum Avrupa fiyatlarıyla dengelenmesi gerekir. Bu politika böyle devam ederse, üretimden bir sürü hayvancının ayrılacağını, bunun da devam edeceğini inanıyorum. Gittikçe arz da bir sıkıntı olacak oda fiyatlara yansıyacak. Uzun vade de et fiyatının artacağını düşünüyorum.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1503215/turizm-sezonun-acilmasi-et-fiyatlarini-etkileyecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.