İbrahim Afyon 'Batıyoruz yem bulamıyoruz'

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Afyon, devlet ve marketlerin baskısıyla yumurta fiyatlarının düştüğünü ancak bu durumun sürdürülemeyeceğini söyledi. Afyon, üreticinin hayvanlarını kesime gönderdiğini belirterek "Yem fiyatı düşmediği sürece, kar elde etme şansım yok. Piyasadan üretici çekilirlerse yumurta 2 lira olur" uyarısında bulundu.
Ecem Çetin
|
23 Mayıs 2022, Pazartesi - 17:30
İbrahim Afyon 'Batıyoruz yem bulamıyoruz'

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Afyon, sektörde yaşananlara ilişkin Ankara Masası'na değerlendirmede bulundu.  

Sektörün mağdur durumda olduğunu belirten Afyon, yumurta fiyatlarına yapılan artışın kamuoyuna yansıtıldığını ancak indirimlerin duyurulmadığını söyledi.

Afyon, "Bu kadar zam yapıldıysa yumurta fiyatının şuanda 5 lira olması lazım" ifadeleriyle duruma tepki gösterirken "Hep artış rakamları konuşuluyor. Bundan 3-4 ay önce yumurta üreticiden 1.5 TL'ye satılırdı, 1 TL'ye indi kimse konuşmadı. Sonra 1 TL'den 1.10 TL'ye çıkarılınca yüzde 10 zam geldi diye haber yapıldı." dedi.

"Marketler karını alıyor üretici zarar ediyor"

Devletin ve marketlerin baskısı nedeniyle zararına satışlar yaptıklarının altını çizen Afyon "Yumurta şu anda üreticiden 1 TL'ye çıkıyor. Bunun üzerine ambalaj nakliye giderleri eklendikten sonra markete 1.30 'a veya 1.20'ye geliyor. Vatandaşımız ucuza alıyor, marketler karını koyuyor ama üretici zarar ediyor " ifadelerini kullandı. 

Afyon, maliyetlerin altında satış yaptıklarını belirtirken, bir yumurta üreticisinin yüzde 20 ile 30 arasında zarar ettiğini söyledi. 

"Yem fiyatı düşmediği sürece, kar elde etme şansım yok"

"Biz hiçbir zaman zam istemedik. Sadece maliyetlerimizin düşmesini istedik" diyen Afyon, "O yumurtayı masaya koyabilmek için bir adet yumurta karşılığında 200 gram yem yedirmek zorundayım. 200 gram yemi para ödemeden alamıyorum. 100 tavuktan 100 yumurta alamıyorum. Ben 100 tavuktan 80 yumurta alıyorum. 100 tavuğa ben o yemi veriyorum. Yem fiyatı düşmediği sürece, kar elde etme şansım yok."  diye belirtti 

"Yumurta fiyatı ikiye katlanır"

Afyon sözlerine şöyle devam etti:

"Bütün emtia fiyatları arttığı dönemde yumurta 45-50 TL bandında satıldı. Vatandaş kızsa da itiraz etse de  emtialar yükseldiği için makul karşıladı. Ama sonrasında marketlerin ve devletin baskısıyla yumurtanın üreticiden çıkışı 27 TL'ye kadar geriledi. Marketler makul karını düşürmezse, devlet de bize destek olmazsa biz bu fiyatları sürdüremeyiz. Hayvanlarımızı kesmek zorundayız. Çünkü, batıyoruz yem bulamıyoruz. "

İbrahim Afyon, bu durumun vatandaşa yansıyacağını yumurta fiyatlarının ikiye katlanacağını ifade etti.

"Biz batarsak yumurta bulamayız" 

Beklentilerinin maliyetlerinin karşılanması olduğunu söyleyen Afyon, "Devletten ve marketlerden destek istiyoruz. Biz bedeli almalıyız ki ertesi gün tekrar yumurta getirelim. Biz batarsak, yumurtayı dünya piyasasında da bulamayız. Dünya piyasasına yön veren Türkiye yumurtasıdır. Türkiye yumurtası piyasadan çekildiği dakika Türkiye'de yumurta 2 lira olur." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1522234/ibrahim-afyon-batiyoruz-yem-bulamiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.