Çin ile ABD arasında Tayvan gerilimi yükseliyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın Tavyan'ı Çin'e karşı savunacaklarını açıklamasına tepki gösteren Çin'in Tayvan İşleri Sözcüsü Zhu Fenglian "ABD ateşle oynuyor" dedi.
Ankara Masası
|
24 Mayıs 2022, Salı - 10:03
Çin ile ABD arasında Tayvan gerilimi yükseliyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekat dünya gündemindeki yerini korurken, bu sefer Çin ile ABD arasında olası bir savaş patlak vermek üzere. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Çin'in Tayvan'a yönelik siyasetini eleştiren sözlerine  Çin Devlet Konseyi Tavyan İşleri Sözcüsü Zhu Fenglian tepki gösterdi.

Çin devlet haber ajansı Xinhua'nın Fransızca yayın yapan China Nouvelle sitesinden aktardığı habere göre  Zhu Fenglian,  Tayvan haritasındaki bölgeleri göstererek, ABD'nin kendilerini kontrol altında tutmaya çalışması durumunda kendini yakacağı uyarısında bulundu. 

Sözcü, ABD'yi Çin'in kuruluş ilkelerini ihlal eden her türlü söylem ve harekete derhal son vermesi çağrısında bulundu.

Biden'dan Çin'e tehdit

Joe Biden, Japonya'da düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin "Çin, istila ederse ABD Tayvan'ı askeri olarak korur mu?" şeklindeki sorusu üzerine, "Evet. Verdiğimiz taahhüt bu" diye yanıt vererek ülkesinin duruma askeri müdahale edeceği uyarısında bulunmuştu.

Çin'de Mao Zedong'un 1949 yılında iktidara gelmesiyle sonuçlanan iç savaşta komünistlere yenilen milliyetçiler Tayvan adasına kaçmıştı.

Her ne kadar iki taraf arasında iş, kültürel ve kişisel açılardan yakın ilişkiler bulunsa da demokratik özelliğini vurgulayan Tayvan "Tek Çin" altında Pekin tarafından yönetilmeye sıcak bakmıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1522754/cin-ile-abd-arasinda-tayvan-gerilimi-yukseliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.