İsrail ile ilişkilerde yeni dönem

İsrail Türkiye ilişkilerindeki yumuşama devam ediyor. 15 yıl aradan sonra ilk defa Türk Dışişleri Bakanı İsrail’e gitti. Meslektaşı Lapid’i Türkiye’ye davet eden Bakan Çavuşoğlu, “Döner kebap olacaksa geliyorum” yanıtı aldı.
Ersin Küçükbarak
|
25 Mayıs 2022, Çarşamba - 13:44
İsrail ile ilişkilerde yeni dönem

Türkiye dış politikada hareketli günler yaşamaya devam ediyor.

Bunun son halkası olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsrail’i ziyaret etti.

15 yıl sonra ilk kez Türk Dışişleri Bakanının İsrail’e  gitmesi önem taşıyor. Resmi ziyarette önce heyetlerarası görüşmeler yapıldı.

Daha sonra Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail temasları çerçevesinde , İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile bir araya geldi.

Görüşmelerde İsrail ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Batı Kudüs’teki zirvenin ardından iki dışişleri bakanı ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti.

Türkiye davetine döner kebaplı yanıt

İsrailli turistlere Türkiye davetinde bulunan Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Lapid'i de ağırlamak istediğini söyledi.

Çavuşoğlu, Lapid'e, "Açık ve samimi görüşmeleri gerçekleştirmek ve iş birliğimizi daha da devam ettirmek üzere sizin de Türkiye'ye ziyaretinizi dört gözle bekliyorum." dedi.

Yair Lapid de, Çavuşoğlu'na "Döner kebap olacaksa geliyorum." şeklinde yanıt verdi.

Filistin meselesine 2 devletli çözüm

Bakan Çavuşoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail Filistin ilişkileriyle ilgili olarak "Biz BM parametreleri içinde 2 devletli çözümün barış için tek yol olduğuna inanıyoruz." ifadesini basın toplantısında da yineledi.

"Diyalog devam etmeli"

Çavuşoğlu, "Sayın bakana daveti için çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanla çok samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Bu tutumu için kendine teşekkür ediyoruz. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyalog devam etmeli. Bu sadece bizim için değil bölgedeki barış açısından da önemlidir. Görüşmemizde bölgesel barışı da konuştuk.” Dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Sayın bakanın da ifade ettiği gibi birçok alandaki ilişkilerimize yeniden enerji kazandırmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri yeniden başlatma konusunda karar kıldık. Türkiye ve İsrail en çok karşılıklı ticaret yapan 10 ülke arasında. Geçen sene ticaret hacmimiz 8 milyar doları geçti. Bu seneki hacim de çok ümit verici. Bizler ticaret hacmini ve ekonomik işbirliğini artıma konusunda kararlıyız." Şeklinde konuştu.

   "İsrailliler Türkiye'yi çok seviyor"

İsrail Dışişleri bakanı Lapid de şunları söyledi: "Bir Türk bakanın 15 yıl sonra yaptığı ilk ziyaret sonrası sadece siyasi değil ekonomik gelişme olduğunu da gördük. Amacımız ülkelerimizin karşılıklı avantajlarını birlikte kullanmak. Salgın döneminde bile işbirliğimiz devam etti. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın bakan diplomasinin de ötesinde İsrailliler Türkiye'yi çok seviyor. Çok sayıda uçak Türkiye'ye gidiyor. İnsanlar ülkenizi seviyor. Bugün ilişkilerimiz için yeni bir çerçeve oluşturduk. Bundan ilerde çocuklarımız da faydalanacak."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1530880/israil-ile-iliskilerde-yeni-donem
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.