Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD ve Rusya sözünü tutmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son zamanlarda terör saldırılarının arttığına dikkati çekerek, "Türkiye olarak elimiz kolumuz bağlı kalamaz. Ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım." dedi. Çavuşoğlu, ABD ve Rusya'nın YPG'leri arındırmaya yönelik sözlerini tutmadığını söyledi.
Ankara Masası
|
26 Mayıs 2022, Perşembe - 13:03
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD ve Rusya sözünü tutmadı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ve Filistin ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündemi değerlendirdi.

"Bir an önce üye olmak istiyorlarsa adımları atacaklar"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusunu değerlendiren Çavuşoğlu, "Beklentilerimizi karşılamak için irade koyarlarsa çalışma yaparız. Bir an önce üye olmak istiyorlarsa adımları atacaklar" dedi.

"Bizim de kimsenin hakkında gözümüz yok"

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de hakça paylaşımdan yana olduklarını ifade ederek, "Kimse bizi dışlamasın. Bizim de kimsenin hakkında gözümüz yok dedik. Teknik kısmı bakanlar görüşür." ifadelerini kullandı.

Akdeniz gazının Avrupa'ya taşınması konusuna da değinen Çavuşoğlu, "Bunun tek ekonomik güzergahının Türkiye olduğunu söyledik" dedi.

İsrail ile karşılıklı büyükelçi atanıp atanmayacağı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanının Türkiye'ye geleceğini söyledi.

"Atina uymazsa işi ileri noktaya götüreceğiz"

Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına da tepki gösteren Çavuşoğlu, "Blöf yapmıyoruz, Atina uymazsa işi ileri noktaya götüreceğiz. ABD'nin denge politikasında sapma görüyoruz, uyarıyı da yaptık" dedi.

"Gereğini yapmalıyız"

Terörle mücadele konusuna da değinen Çavuşoğlu şunları söyledi;

Barış Pınarı harekatı bölgesi olsun diğer bölgeler olsun oradan Türkiye'ye yönelik tehdit artmaya başladı, biz bunları niye yaptık tehdidi ortadan kaldırmak için yaptık. Tehdit artıyorsa görevimiz de buna yönelik tedbir almak, bu klasikleşti. ABD'liler de NATO süresince de görüyoruz "endişeleri anlıyoruz" ne demek endişe gerçek sadece anlamayın gereğini de yapın.

ABD ortak açıklama ile birlikte bu bölgelerdeki terör örgütlerini 30 km indirme sözü verdi, madem endişeyi anlıyorsun madem operasyon yapmamı istemiyorsun -ona da bağlı değil gerçi ama- temizleme sözü verdin tutmadın, o zaman temizle. Rusya da aynı şekilde onlarla da mutabakata vardık her iki ülkenin de sorumluluğu var. Sonuçta bu olmadı ve son zamanlarda terör saldırıları artıyor, Türkiye olarak da elimiz kolumuz bağlı kalamaz ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım.

Suriye yönetimi herkes dönsün diyor, af ilan ediyor. Diğer taraftan insanların dönmesini teşvik amaçlı dönecek insanları destekliyoruz, bunu da kabul etmiyoruz diyor, insanlar dönmek istiyorsa bunlara yardımcı olmak lazım. Bu, Suriye rejiminin de samimiyet testidir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1531991/disisleri-bakani-mevlut-cavusoglu-abd-ve-rusya-sozunu-tutmadi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.