İstanbul’da metro ve metrobüse koronavirüs ayarı

İstanbul'da metro, metrobüs ve tramvayda koronavirüs sebebiyle yolcu sınırlaması getirildi.
Büşra Bayrak
|
09 Eylül 2020, Çarşamba - 11:53
İstanbul’da metro ve metrobüse koronavirüs ayarı

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, metro ve tramvayda ayakta yolcu kapasitesinin yarısına kadar yolcu alınmasını kararlaştırdı.

 Metrobüsler ile koltuk kapasiteleri seyreltilmiş otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında  kapasitenin üçte birine kadar yolcu taşınabilecek.

İçişleri Bakanlığının 81 ile gönderdiği koronavirüs tedbirlerine ilişkin yeni genelge sonrası İstanbul’da toplu taşıma kuralları belirlendi.

 Metro ve tramvaya kapasitenin yarısı kadar ayakta yolcu

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararına göre metro ve tramvay gibi raylı sistem araçlarında ayakta yolcu kapasitesinin yarısına kadar yolcu alınabilecek.


Metrobüs ve otobüslere üçte bir ayakta yolcu sınırı

Metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında ise ayakta yolcu kapasitesinin üçte birine kadar yolcu alınabilecek.

Kapasite dolunca yolcu alınmayacak

Araç kapasitesinin dolması halinde sürücü tarafından yolcu alınmayacak. Israrla biniş olması halinde ise araç hareket ettirilmeden sürücü tarafından kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulacak.

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi açıklaması şöyle:

Maske her yerde zorunlu

"Meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, iş yerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlarımıza istisnasız maske takma zorunluluğu getirilmiştir."

Minibüs-midibüste ayakta yolcuya izin yok

 "Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek."

"Metro-metrobüs-tramvay ve raylı sisteme detaylı düzenleme"

"Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarından; Raylı sistem araçlarında (metro, tramvay vb.) oturan koltukların tamamı ve ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50’sine kadar (AW-4 sayısının yarısı) yolcu alınabilecek. Metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; oturan yolcu sayısı kadar (karşılıklı dörtlü koltuklarda iki koltuğu kullanılmadan ve karşılıklı yüz yüze gelmeden çapraz oturma düzeniyle) ve ayakta yolcu kapasitesinin 1/3’üne kadar yolcu alınmasına,"

"Zemine etiket, sürücüye yetki"

 "Ayakta yolcuların yakın temasını engellemek için araç zemininde etiket uygulaması yapılmasına, araç kapasitesinin dolması halinde sürücü tarafından yolcu alınmamasına, ısrarla biniş olması halinde ise araç hareket ettirilmeden sürücü tarafından kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulacak."

"Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha/tabela herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle belirlenecek."

"Restoran, kafe vb. tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00’ten sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. her türlü yayın dahil) hiçbir şartta izin verilmeyecek." 

"Kaymakamlar denetimde sürekliliği sağlayacak"

"Kaymakamların koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler bu konuda gerekli tüm tedbirleri alacaklar. Vatandaşların toplu olarak bulunduğu/bulunabileceği yerler (Pazar yerleri, sahiller vb.) ile kafe, restoran vb. yeme içme ve eğlence mekanlarında; Koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi ile İçişleri Bakanlığının ilgili Genelgeleriyle belirlenen kurallara ve alınan tedbirlere uyulması hususundaki denetimlerin süreklilik taşıyacak şekilde etkinliğinin artırılmasına yönelik gerekli tedbirler Kaymakamlar tarafından sağlanacak."

http://www.ankaramasasi.com/haber/153272/istanbulda-metro-ve-metrobuse-koronavirus-ayari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.