6 liderin açıkladığı ortak metnin madde madde analizi

CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi genel başkanlarının dün gerçekleştirdikleri toplantı sonrası yayımladıkları 10 maddelik 'Temel İlkeler ve Hedefler Bildirgesi'nde bazı noktalar dikkat çekti. Metinde terör mücadelede kararlılık vurgusuna ilk kez yer verilirken, paralel yapılanmalara izin verilmeyeceğinin altı çizildi.
Ankara Masası
|
30 Mayıs 2022, Pazartesi - 10:19
6 liderin açıkladığı ortak metnin madde madde analizi

Gelecek Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Merkezi'nde bir araya geldi. 

Dördüncü kez ortak masada buluşan liderler temel ilkeler ve hedeflerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Genel başkanların imzasıyla yayımlanan 10 maddelik metinde "İlkelere sadık kalacağımızı taahhüt ve ilan ediyoruz"  ifadelerine yer verilirken, ilkelerdeki bazı noktalar dikkat çekti.

"Terörle mücadelede kararlılık"

Daha önce gerçekleştirilen buluşmaların ardından açıklanan metinlerde yer almayan terörle mücadele vurgusuna 10 maddelik metinde ilk kez yer verildi.

Metnin ikinci maddesinde " Toplumsal barışı ve kamu düzenini tehdit eden terör örgütleri dahil her tür yapılanmaya karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" denildi.

Etnik, mezhebi ve dini kimlik vurgusu

'Her Tür Ayrımcılığa Son Verecek Çoğulcu, Katılımcı ve Özgürlükçü Demokrasi' maddesinde ise "Vatandaşlarımız arasında ayrımcılığa yol açan her türlü engeli ortadan kaldırarak, milletimizin hiçbir ferdinin etnik, mezhebi ve dini kimliği, felsefi ve siyasi görüşü dolayısıyla dışlanmadığı çoğulcu ve katılımcı bir demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

"Özgürlükçü laiklik anlayışı"

"Din ve Vicdan Özgürlüğü" başlıklı ilkede de şunlar aktarıldı;

" Kimseyi, yaşamın hiçbir alanında ayırımcılığa maruz bırakmayacak, kimseye de özel bir ayrıcalık tanımayacağız. Kamusal ve özel yaşamda herkesin inanç pratiğine saygılı olmayı özgürlükçü laiklik anlayışının zorunlu bir gereği olarak görüyoruz. Bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğü çerçevesindeki kazanımların koruyucusu ve güvencesi olacağız"

"Her kişi ve işlem hukuki denetime tabi tutulacak"

"Toplumsal barış ve tarafsız/ bağımsız yargı önünde hesap verilirlik" maddesinde yargı bağımsızlığının altı çizilerek " Hiç kimse siyasi tercihleri nedeniyle suçlanmayacak, toplumsal barışımızın rövanşist bir tavır ve kolektif suç anlayışı üzerinden zarar görmesine müsaade edilmeyecektir. Demokratik hukuk devleti anlayışı temelinde her kişi ve işlem hukuki denetime tabi tutulacaktır." denildi.

Paralel yapılanmaya izin yok

"Siyasi etik reformu" ilkesinde de devlet yapılarının yeniden düzenleme vurgusu yapılakar " Mevcut iktidar koalisyonunun sorumsuzca zaafa uğrattığı devlet yapısını kurumsal kültür, ehliyet ve liyakat temelinde yeniden inşa edeceğiz. Bu geçiş sürecinde devlet sürekliliği ve kamu düzeni zaafa uğratılmayacak, kaos senaryosu çizenlere asla fırsat verilmeyecektir. Demokratik meşruiyete sahip olmayan hiçbir yapının devlet kurumlarını organize bir şekilde kontrol etmesine izin vermeyeceğiz." bilgisi paylaşıldı.

Dış politikada AB perspektifi

Dış politikada ise " Türkiye’nin AB perspektifine odaklanarak, çok boyutlu dış politikayla ülkemizin demokratik dünyanın ve uluslararası kurumların saygın bir üyesi olması sağlanacaktır. " hedefinden bahsederken " Dış politikamızın ve dış ilişkilerimizin iç siyasetin malzemesi yapılmasına müsaade edilmeyecektir." denildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1538097/6-liderin-acikladigi-ortak-metnin-madde-madde-analizi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.