100 milyonda bir görülen hastalığın Türkiye'deki ilk ameliyatı yapıldı

Kocaeli'de nadir görülen "PLS 3" hastalığıyla mücadele eden genç,hastalığa bağlı gelişen kırığın ameliyatı için özel bir hastaneye başvurdu. Gencin ameliyatı başarıyla gerçekleşti.
Onur Çetinkaya
|
30 Mayıs 2022, Pazartesi - 14:12
100 milyonda bir görülen hastalığın Türkiye'deki ilk ameliyatı yapıldı

Rahatsızlandığı için Kocaeli Üniversitesi'ne başvuran 18 yaşındaki A.G.'ye, 100 milyonda bir görüldüğü bilinen "Primer Lateral Skleroz (PLS) 3" tanısı konuldu.

Tedavisine başlanan A.G.'nin, bir süre sonra bacağı kırıldı. Genç, hastalığa bağlı gelişen kırığın ameliyatı için Kocaeli'de özel bir hastaneye başvurdu.

Türkiye'de ilk kez gerçekleşti

Ortopedi Uzmanı Dr. Ayhan Arpacı ve ekibi tarafından yapılan ameliyat başarılı geçti. A.G.'nin ameliyatının, Türkiye'deki kayıtlara göre PLS 3'e dayalı ilk ameliyat olduğu öğrenildi. Dünyada ise bu vakadan yalnızca 40 tane olduğu öne sürüldü.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ameliyatı yapan Arpacı, gencin hastalığı ve sonrasında yaşanan süreci anlattı,'' Kamuoyunda çok bilinen 'cam kemik' hastalığıyla sık karışan bir hastalık bu. Özelliği çok çok daha az görülüyor olması ve çok daha detaylı, ince bir hastalık. Bunun dünyada 40 tane olduğu söyleniyor. Ülkemizde kaydı yok, böyle bir vakanın olmadığı biliniyor. Dünyada 100 milyonda bir görülen ilginç bir vaka. Hastalığın tanısını Kocaeli Üniversitesi koydu, biz takibini yaptık. Bize gelmesinin ve bizim tedaviye başlamamızın nedeni; bacağında düşmeye bağlı zedelenmeyle küçük bir kırık olması.'' dedi.

PLS 3 nedir

Primer Lateral Skleroz (PLS) olarak bilinen hastalık, sıklıkla hafif bir ALS olgusu olarak adlandırılıyor. İki hastalığın birbiriyle karıştırıldığı, birtakım farkları olduğu biliniyor. Nörolojik bir rahatsızlık olan PLS’de, alt motor nöronlar ALS’deki gibi etkilenmiyor. Hastalığın başlangıcında etkilenen vücut parçaları bacak kasları oluyor. Bu nedenle hastalarda izlenen en sık bulgu, yıllar içinde kötüleşen yürüme güçlüğü oluyor. Buna peltek konuşma ve kollarda güçsüzlük de eklenebiliyor. Hastalık için bilinen herhangi bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen PLS’li insanların tekerlekli sandalye ve baston yardımıyla uzun yıllar yaşayabildiği biliniyor. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1538591/100-milyonda-bir-gorulen-hastaligin-turkiyedeki-ilk-ameliyati-yapildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.