Ukrayna Nevşehir'den "tuz" istedi

Rusya’nın tuz üretim tesislerini bombaladığı Ukrayna, 800 yıllık geçmişe sahip tuz madeninden senede 150 bin ton tuz çıkarılan ve ekonomiye yılda 25 milyon TL katkı sağlanan Nevşehir'den tuz talep etti.
Mevlüt Peker
|
13 Haziran 2022, Pazartesi - 10:37
Ukrayna Nevşehir'den "tuz" istedi

Nevşehir’de 8 asırlık maden ocağından, 90 metre derinliğe inilerek senede 150 bin tondan fazla kaya tuzu çıkarılıyor ve ekonomiye 25 milyon lira katkı sağlanıyor.

Nevşehir ili Gülşehir ilçesi Tuzköy Mahallesi'nde yer alan 8 asırlık madenden çıkarılan kaya tuzunun mineralinin yüksek olduğu, yaklaşık bin metre uzunluğa sahip tünelden geçilerek ve yerin 90 metre altına inilerek çıkartıldığı belirtildi.

Kayaların tünel kazıcı iş makineleriyle kırılarak tuzların çıkarıldığı, yer altından kamyonlarla taşınarak çeşitli işlemlerden geçirildiği ifade edilen tuzlar, kullanım alanına ve ebatlarına göre hazırlanıyor, yurt dışına ve yurt içine gönderiliyor.

Yeraltı madeninden çıkarılan tuzlu su ise borularla taşınarak yer üstüne getiriliyor ve belirli aşamalardan geçirilerek tuz serasında ve tuz havuzlarında buharlaştırılıp tuza dönüştürülüyor.

2,5 milyar ton ağırlığında tuz rezervi bulunuyor

2006 senesinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünden ruhsat alarak tuz çıkarma işlemlerine başladıklarını belirten tuz madenini işletmecisi Suat Bilgin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu bölgede 2 buçuk milyar ton rezerv var. Kaya tuzunun özelliği tamamen doğal olması, hiçbir sanayi atığının olmaması ve 84 mineral kalitede olmasıdır. Türkiye’de içerisine hiçbir kimyasal kullanılmadan üretilen tek tuz tesisiyiz” dedi. Tuzu yerin 90 metre adlından çıkarttıklarını söyleyen Bilgin, “Köstebek adı verilen makineler ile kırılan tuzlar kamyonlar ile eleme tesisine geliyor. Burada ebatlama işlemine tabi tutarız. Belli boy ve ölçere ayrılan tuzlar makinelerde işlendikten sonra yıkama ve fırınlama işlemine tabi tutuluyor. Sofralık ve granür olarak ayrılan tuzlar en son işlem olarak paketlenir.”

Suyun tuzunu çıkartıyorlar

Tuz mağarasının içinden çıkan tuzlu suyun da değerlendirildiğini ifade eden Suat Bilgin, sıvı hâlde yer yüzüne çıkan suyun havuzlara aktarıldığını ve buharlaşmasının sağlandığını, suyun buharlaşarak havuzlarda tuzun yalnız kalmasının sağlandığını, bu sistem sayesinde göz tuzu elde ettiklerini ifade etti.

Tuz serası oluşturuldu

Yerin altından çıkardıkları tuzlu suyu yer yüzüne çıkardıklarını ve Türkiye’de ilk kez kurulan tuz seralarına aktarıldığını anlatan Suat Bilgin, “Tamamen kapalı seralarda suyun buharlaşmasını sağlıyoruz. Bu sayede dışarıdan hiçbir katkı karışmamış oluyor. Belirli aşamalardan geçen tuzlu su en son olarak seralarda bulunan havuzlara gönderiliyor. Burada su buharla yok oluyor ve sadece havuzlarda tuz kalıyor. Seramızın içindeki doğal ısı 55-60 dereceyi buluyor" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın tesislerini vurduğu Ukrayna tuz istiyor

Senede 150 bin tonu aşkın tuz üretimi yaptıklarını belirten Suat Bilgin, senede 25 milyon TL ekonomiye katkı verdiklerini bildirdi.

Çıkardıkları tuzları özellikle Hollanda ve Almanya’ya ihraç ettiklerine vurgu yapan Suat Bilgin, “Son günlerde Ukrayna’dan talep gelmeye başladı. Rusya’nın Ukrayna’da bulunan tuz üretim tesislerini bombaladığı için Ukrayna’da tuz sıkıntısı var. Görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki aylarda Ukrayna’ya da ihraç edebiliriz.” diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1572149/ukrayna-nevsehirden-tuz-istedi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.