Avrupa'da doğalgaza yüzde 52 zam!

Bir sanal doğal gaz ticaret noktası olan Hollanda merkezli TTF'de işlem gören temmuz vadeli gaz kontrat fiyatının, dün megavatsaat başına 120 eurodan kapandığı görüldü.
Mevlüt Peker
|
16 Haziran 2022, Perşembe - 12:14
Avrupa'da doğalgaza yüzde 52 zam!

Avrupa'da 9 Haziran'da 84 eurodan işlemde tutulan doğalgazın megavatsaat fiyatı 16 Haziran Perşembe günü (bugün) yüzde 52 yükselerek 128 euroya ulaştı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlemde tutulan temmuz vadeli gaz kontrat fiyatının, 15 Haziran Çarşamba günü megavatsaat başına 120 eurodan kapandığı görüldü.

Avrupa'da doğalgazın megavatsaat fiyatı 9 Haziran Perşembe günü 84 eurodan işlemde tutuluyordu. Doğalgazın megavatsaat fiyatı 1 hafta aradan sonra bugün saat 11.00 itibarıyla yüzde 52 yükselerek 128 euroya çıktı.

9 Haziran Perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Teksas eyaletinde yer alan Freeport LNG terminalinde çıkan büyük yangın nedeniyle tesisin en az 3 hafta kapatılacağı duyurusunun yapılması, fiyatların daha da artmasına yol açtı. Ardından yapılan yazılı açıklamada ise söz konusu tesisin yıl sonundan önce açılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Asya ve Avrupa'ya gönderilen LNG'de önemli role sahip olan Freeport tesisi Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin ürettiği sıvılaştırılmış doğalgazın yüzde 20'sini sağladığı biliniyor.

Ayrıca Rus enerji devi Gazprom, hatlarda kullanılan bazı teknik cihazların bakım için Almanya'ya gönderdiğini ancak Siemens firmasından parçaların geri gelmediğini belirterek Kuzey Akım boru hattı üzerinden doğalgaz sevkiyat limitini yüzde 33 azaltacağını ilan etti.

Gazprom, 14 Haziran'da yapmış olduğu yazılı açıklamada, Kuzey Akım üzerinden doğalgaz sevkiyatının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküp seviyesine indirildiğini duyurmuştu. Gazprom dün yaptığı açıklamada, Alman Siemens firmasına bakım için gönderilen bazı teknik ekipmanların hâlâ geri dönmediğini belirterek, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya sağlanan doğalgaz sevkiyat oranının yüzde 33 daha azalacağını bildirmişti.

Gazprom'un en son İtalyan enerji firması ENI'ye sağladığı doğalgaz akışında yüzde 15'lik azaltmaya gitmesi fiyatları daha da yükseltti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1584376/avrupada-dogalgaza-yuzde-52-zam
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.