Bakan Dönmez: Karadeniz’deki keşif AB açısında da pozitif bir gelişme

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz keşfedilen Karadeniz’in Avrupa’nın yeni Kuzey Denizi olabileceğini söyledi. Avrupa’nın enerjide dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Dönmez, “Yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla (Kuzey Denizi) üretiyor, üçte birini Rusya, üçte birini Afrika’dan ithal ediyor. Karadeniz’deki keşif AB açısında da pozitif bir gelişme” dedi.
Ankara Masası
|
11 Eylül 2020, Cuma - 08:51
Bakan Dönmez: Karadeniz’deki keşif AB açısında da pozitif bir gelişme
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki doğalgaz keşfiyle ilgili konuştu. Keşif yapılan Karadeniz’in Avrupa’nın yeni Kuzey Denizi olabileceğini belirten Bakan Dönmez, söz konu gelişmenin Avrupa Birliği açısından da poztif bir gelişme olduğunu ifade etti. Dönmez, Avrupa’nın enerjide dışa bağımlı olduğunu hatırlatarak “Yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla (Kuzey Denizi) üretiyor, üçte birini Rusya, üçte birini Afrika’dan ithal ediyor. Karadeniz’deki keşif AB açısında da pozitif bir gelişme” şeklinde konuştu.

Yeni Şafak'a konuşan Bakan Dönmez'in açıklaması şu şekilde:

Avrupa’dan bazı açıklamalar oldu, hatta pozitif açıklamalar oldu. Baktığınızda Avrupa kıtası da enerjide dışa bağımlı bir coğrafya. Yani Avrupa Birliği açısından baktığınızda doğal gaz özelinde yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla üretiyor ve giderek de azalıyor, yani Kuzey Denizi başta olmak üzere. Neredeyse işte 3’te birini Rusya’dan, diğer 3’te 1’ini Afrika ve diğer ülkelerden ithal ediyor. Bu coğrafyada, Karadeniz’de böyle büyük bir keşfin yapılıyor olması bizi doğrudan tabi ki ilgilendiren, sevindiren bir durum ama Avrupa Birliği açısından da tabi ki pozitif bir gelişmedir.



Kuzey Denizi olabilecek potansiyel

Biz hatta onun için, yani Karadeniz diğer keşiflerle birlikte baktığınızda, ki hani Romanya’da bu anlamda birkaç keşif var yine Karadeniz’de, Karadeniz bir yerde Avrupa’nın Kuzey Denizi olabilecek bir potansiyel içeriyor hidrokarbon kaynakları açısından. Romanya tabi bize göre daha talepleri, tüketimi daha düşük bir ülke, ama orada bulunan keşif de Romanya’nın ciddi anlamda ihtiyacını karşılayacak bir keşiftir Karadeniz’de buldukları keşif. Bizim aşağı yukarı 100-120 kilometre kuzeybatımıza düşüyor onların keşfi Karadeniz’deki.



"Çıkartmasını da biliriz"

Önce arayamazsın dediler. Aramaya başladık. Bir kısım malum çevre, arasa da bunlar bulamaz dediler, bulduk. Şimdi “bulsa da çıkartamazlar” demeye başladı. Allah’ın izniyle nasıl bulduysak çıkartmasını da biliriz. Marmara’da daha önce doğal gaz keşfimiz vardı. Tabii miktar bu kadar değildi, çıkarttık. Şimdi o saha bitti. O sahada şu anda BOTAŞ eliyle yer altı doğal gaz deposu yapıyoruz.



Tuna-1'de çalışmalar başladı

Baktığımızda Karadeniz, Basra Körfezi’ne veya İran Körfezi’ne göre daha derin. Uygun bir modelle bu sahayı geliştirip üretime hazırlayacağız. Bunun için şu anda mühendislik çalışmaları başlamış durumda. İnşallah hedefimiz 2023 gibi üç yıl içerisinde Cumhuriyetimizin 100. yılında bu gazı kıyımıza getirip sisteme bağlamak.


2023'te karada ilk gaz teslimi

İlk etapta yüksek volümlü üretim olmuyor bu tip sahalarda. Üretim planlaması temel itibari ile bir optimizasyon işi. En yüksek üretim seviyesine çıkmak için belirli bir süreye ihtiyacımız olacak gibi öngörüyoruz ancak 2023’te karada ilk gaz teslimini yapacağız. Toplamda 30-40 kuyu açmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız şu anda bu çalışmayı yapıyor. Allah’ın izniyle çıkartacağız, bir sıkıntı görmüyoruz.




Güzargah nasıl?

Uygun olan bir lokasyondan karaya çıkacağız ve ana iletim hattımıza bağlanacağız. Tabii ki o kadar büyük volümlü bir gazı o bağlantı hattı taşımaz. Biz karaya çıktığımız yerden ana iletim hattına kadar olan ana iletim hattı orada en yakın Düzce-Sakarya hattı. Şimdiki otoyola paralel bir hat düşünün diğer anlamda bizim BOTAŞ’ın ana iletim hattı, oraya uygun bir yerden sisteme bağlamış olacağız. Dolayısıyla karadaki çalışmaları da BOTAŞ şu anda planlıyor. Karada yapılacak çalışmalar var, kıyı terminali gibi. Denizin altında su altı yapıları çalışmalarımız olacak. Bir taraftan da sondaj sayımızı artıracağız. Sahanın büyüklüğüne göre yeni kuyular açarak sahayı üretime hazır hale getireceğiz.



Yeni gemi yolda

Kanuni’yi de inşallah yılbaşı gibi Karadeniz’e göndereceğiz. İki gemi olacak. İhtiyaca göre hangisi ekonomik olursa, kiralama ya da satın alma gibi seçeneklerden birisini tercih ederek hızla sahayı geliştirip üretime hazırlayıp, süratle 2023’e yetiştirebilmek için arkadaşlar araştırmalara başladılar.


Aşağıda iki katman daha var

İki katmanı deldik. O iki katmandaki rezerv miktarını 320 milyar metreküp olarak ifade ettik. Aşağıda, üstteki yapılara benzer iki katman daha var. Onun için de 1000 metre inmemiz lazım. Oradaki ilerleme devam ediyor. İnşallah kısa süre içerisinde testler-analizler yapılacak. Oradan da bir olumlu netice alırsak kamuoyuyla paylaşacağız.

Bağımsız enerji güçlü Türkiye

14 ay önce 2 bin kilometrekarelik alanda sismik tarama yapıldı. Şu anda keşfedilen alanın büyüklüğü 250 kilometrekare. 6 bin kilometrekarelik komşu bir alan daha var. Bu bölgenin de sismiği yapılacak.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak önemli bir hamlenin başlangıcı olarak görüyoruz. Türkiye yıllardır özellikle cari açıkla mücadele ediyor. Önemli etkenlerden birisi enerji ürünlerinde dışa bağımlılığımız. Bunları azaltacak olmanın genel ekonomiye çok olumlu katkıları olacak. Biz hep öyle diyoruz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye’nin en büyük anahtarıdır. Rabbim’e nasip ettiği için de hamdediyorum.




http://www.ankaramasasi.com/haber/158533/bakan-donmez-karadenizdeki-kesif-ab-acisinda-da-pozitif-bir-gelisme
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.