Türklere ve Yunanlara aynı anket soruları soruldu

Yunanistan'da ve Türkiye'de soruları aynı olan geniş katılımlı bir anket yapıldı. Yunanlara Türklerin, Türklere Yunanların sorulduğu ankette her iki millete Rusya, AB ve ABD de soruldu.
Mevlüt Peker
|
21 Haziran 2022, Salı - 12:05
Türklere ve Yunanlara aynı anket soruları soruldu

Türkiye ile Yunanistan arasında son dönem tansiyon iyice yükseldi. Her iki ülkenin toplumlarının düşüncelerini merak eden Yunan Ta Nea gazetesi, Mayıs ayı başında yapılan "Türkler ve Yunanlar neye inanıyor?" başlıklı güvenlik ve ekonomi araştırmasını manşetine taşıdı. ELIAMEP ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından tasarlanan anket, MRB ve KONDA şirketleri dIANEOsis tarafından desteklendi.

Ta Nea gazetesi, Yunanlıların ve Türklerin birbirlerine ve diğer uluslararası aktörlere nasıl baktığının araştırıldığı anketi manşetten yayınladı.

Yunanlara Ruslar mı daha dost, Türkler mi?

"Rusya mı daha dost, Türkiye mi?" sorusuna verilen cevapta Yunanların Rusya'yı daha dost gördüğü görülüyor. Rusya-Ukrayna savaşının sorulduğu Yunanistan vatandaşları, Ukrayna'nın işgalinden Rusya'yı sorumlu tutuyor.

NATO'nun Rusya’yı kışkırttığını düşünenlerin oranı ise Türkiye’de yüzde 35, Yunanistan’da yüzde 53.

ABD ve Rusya ilişkileri

Rusya’nın Yunanistan'la güçlü tarihî ve kültürel bağları olduğuna inananların oranı Yunanistan'da yüzde 61.
Rusya'nın Yunanistan için önemli stratejik ortak olduğunu düşünen Yunanların oranı ise yüzde 30.

Aynı sorunun Rusya-Türkiye ilişkileri bağlamında Türklere sorulduğu görülüyor.
Rusya’nın Türkiye ile güçlü tarihî ve kültürel bağları olduğuna inananların oranı Türkiye'de yüzde 30.
Rusya'nın Türkiye için önemli stratejik ortak olduğunu düşünen Türklerin oranı ise yüzde 50.

Yunanların yüzde 58'i AB'nin Türkiye'nin arkasında durduğunu, Türklerin yüzde 55'i ise AB'nin Yunanistan'ı desteklediğini düşünüyor.

ABD’nin barışa katkısı

Yunanların yüzde 47'si ABD'nin Ankara'yı desteklediğine inanırken, Türklerin yüzde 50'si ABD'nin Atina'nın arkasında durduğunu düşünüyor.

Son olarak ankette hem Türklere hem de Yunanlara "ABD, Avrupa'nın güvenliğine müdahil olmalı mı?" sorusu yöneltildi. Bu soruya Yunanların yüzde 51'i, Türklerin ise yüzde 48'i "müdahil olmamalı" cevabını verdi.

ABD'nin Avrupa'daki askerî varlığının barışa katkı sunup sunmadığı sorusuna da Yunanların ve Türklerin yaklaşık cevap verdiği görüldü. Türklerin yüzde 17'si, Yunanların yüzde 26'sı ABD'nin barışa katkı sağladığını düşünmüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1595194/turklere-ve-yunanlara-ayni-anket-sorulari-soruldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.