AİHM, Ankara'nın itirazını reddetti

Ankara, Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in açtığı davada AİHM'nin Türkiye aleyhinde verdiği mahkumiyet kararına ve gazeteci Nazlı Ilıcak'ın başvurusunda Türkiye aleyhine verilen karara itirazı etti. AİHM, Türkiye'nin itirazını reddetti.
Mevlüt Peker
|
21 Haziran 2022, Salı - 12:48
AİHM, Ankara'nın itirazını reddetti

AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi), Deniz Yücel tarafından açılan davada Türkiye'ye mahkumiyet kararı vermiş, Nazlı Ilıcak'ın yaptığı başvuruda ise Türkiye aleyhine karar vermişti. Türkiye'nin her iki karara yaptığı itiraz; AİHM'nin temyiz başvurularını görüşen 5 yargıçlık kurul tarafından reddedildi. Kurulun bu kararı ile birlikte Deniz Yücel ve Nazlı Ilıcak lehine verilen kararlar onanmış oldu.

AİHM'nin Deniz Yücel kararı

AİHM, 2022 yılının 25 Ocak'ında verdiği kararda, Deniz Yücel'in 2017'de yaptığı başvuruyla ilgili olarak; AİHS (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi)'nin özgürlük ve güvenlikle ilgili 5. maddesinin 1. ve 5. fıkraları ile, düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetmişti.

AİHM'in gerekçeli kararında, Deniz Yücel'in suç işlediğinden kuşkulanmak için "makul bir neden olmadan" gözaltına alındığı ve duruşmadan önce tutuklu olduğu belirtilmişti.

AYM (Anayasa Mahkemesi)'nin Deniz Yücel'i haklı bulmasına rağmen maddi tazminat ödeme kararı almamasını da ihlal olarak gören AİHM, eleştirel görüşleri sebebiyle ve makul bir gerekçe bulunmaksızın Deniz Yücel'e gözaltı uygulanmasının hem Yücel'de hem de toplumda olumsuz etkileri görüleceğinden ötürü düşünce ve ifade özgürlüğünün de ihlal edildiği kanaatine varmıştı.

AİHM, kararı gereği mahkeme masrafları da dâhil olmak üzere Deniz Yücel'e Türkiye tarafından 13 bin 300 avro tazminat ödemesine hükmetmişti.

Deniz Yücel neden tutuklanmıştı?

Deniz Yücel, RedHack tarafından dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın şahsi e-posta adresinin hacklenmesine dair yazdığı haberiyle ilgili 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alınmış; soruşturma ekiplerince ifadesi alındıktan sonra "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla sevkedildiği mahkeme tarafından 27 Şubat 2017 tarihinde tutuklanmıştı.

AİHM'in Nazlı Ilıcak kararı

14 Aralık 2021 tarihli kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Nazlı Ilıcak'ın ifade hürriyetinin ihlal edildiğine hükmetmiş ve Türkiye'yi haksız bularak 16 bin avro para cezası vermişti.

Nazlı Ilıcak'ın 2017'de yaptığı başvuruyu yeni karara bağlayan AİHM, AİHS'nin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) özgürlük ve güvenlik haklarıyla ilgili 5. maddesinin 1 fıkrası ile düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddenin Türkiye tarafından ihlal edildiği kararını vermişti.

AİHM'in gerekçeli kararında, "Nazlı Ilıcak'ın terör örgütüne üye olma veya hükümeti devirmeye teşebbüs etme suçlarını işlemesinden şüphelenmek için hiçbir makul sebep bulunmadığı" değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Nazlı Ilıcak'la ilgili suçlamaların eleştirildiği gerekçeli kararda, "söz konusu suçlamaların, gazetecinin kaleme aldığı kamu yararına olduğu, bilinen gerçekler olduğu, yaşanan olaylarla ilgili olduğu" kaydedilerek gazetecinin hiçbir şekilde şiddeti desteklemediği ve övmediği vurgulanmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1595905/aihm-ankaranin-itirazini-reddetti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.