Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Her hafta Salı günü Ankara Masası ekranlarında yayınlanan "Yaşam" programının bu haftaki konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Osmanoğlu oldu. Gaye Derekaya'nın "meme sağlığı" ile ilgili sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Osmanoğlu, en tehlikeli meme hastalığının meme kanseri olduğunu belirterek, erken tanı konulduğu zaman tedavisinin mümkün olduğunu ve sağlıklı bir yaşamın garanti edilebileceğini söyledi.
Mevlüt Peker
|
21 Haziran 2022, Salı - 16:40
Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Genel Cerrahi'nin branş olarak çok geniş bir alan olduğunu, geçmiş dönemlere göre alanının biraz daraltılmış olmasına rağmen hâlen diğer branşlara göre büyüklüğünü koruduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Osmanoğlu, "Genel Cerrahi neye bakar?" sorusunun cevabını ağızdan başlayarak sıraladı.

Genel Cerrahi nedir?

Doç. Dr. Gökhan Osmanoğlu Genel Cerrahi'nin baktığı hastalıkları şu şekilde sıraladı:

"Ağız hastalıkları, yemek borusu hastalıkları, mide hastalıkları, ince bağırsak hastalıkları, kalın bağırsak hastalıkları, makat ve çevresi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, meme hastalıkları, troid ve guatr gibi hastalıklar ve böbrek bezi üstü hastalıklar Genel Cerrahi'nin alanında yer almaktadır."

Meme sağlığı nedir?

Bu haftaki konunun "meme sağlığı" olduğunu hatırlatarak "meme sağlığı nedir?" sorusunu yönelten Gaye Derekaya'ya Doç. Dr. Gökhan Osmanoğlu şu cevabı verdi:

"Meme, insan türünün devamlılığını sağlaması bakımından önemli. Meme, insan yavrusunun beslenmesi için özelleşmiş bir ter bezi grubudur. Sosyal ve kültürel açıdan da önemli tarafları var. Kadının cinsel kimliği ile ilgili bir durum söz konusu. Bir rahatsızlık sonucu organ kaybı ya da şekil bozukluğu olduğu zaman (hayat kaybından hiç söz etmiyorum, konumuz bu zaten) farklı yorumlanıyor. Psikolojik anlamda da bu kaybın çok ciddi yansımaları oluyor. Kadının hayatına yansımaları oluyor. Evliliği bozulan insanlar oluyor. Hem bebeğin büyümesi hem de kadının ruh sağlığı ve yaşamı için çok önemli. Gelişmiş toplumlarda meme sağlığı konusunda bilinçlendirmenin önemli olduğunu her zaman vurguluyoruz."

En tehlikeli meme hastalığı nedir?

Gaye Derekaya'nın "en tehlikeli meme hastalığının ne olduğu" sorusuna ise Gökhan Osmanoğlu şu karşılığı verdi:

"Memenin kendi ana dokusundan kaynaklanan yani süt bezlerinden kaynaklanan ve bunları meme başına taşıyan kanallardan kaynaklanan rahatsızlıklar var. Meme, yaşam boyunca belirli bir yaştan sonra hormonal bozukluklarla beraber bir takım fiziksel etkilere maruz kalan, gebelik gibi durumlarda bu hormonal etkilerin de pik yaptığı bir takım dönemlere maruz kalan bir organ. Haliyle memede bir ağrı, bir kitle ya da şişlik dikkat çekebilir. Bunlar insanları bir anda alarma geçirmektedir. Bunlar arasında en önemlisi meme kanseri dediğimiz meme tömürleridir. Süt salgısı yapan bezlerden ya da kanallardan kaynaklanır. Meme kanseri; insan hayatına etkisi sebebiyle üzerinde durulması gereken, acil tanı ve tedavi gerektiren ve bir takım çalışmasıyla yürütülmesi gereken bir süreçtir. Bu nedenle bilinçlenmek çok önemli. Meme rahatsızlıkları çok önemli. Çünkü erken tanı konulduğu zaman tedavisi mümkündür ve sağlıklı bir yaşam garanti hâle getirilebilir."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1596492/meme-kanserinde-erken-tani-hayat-kurtariyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.