Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinin 'kor tutucu' ekipmanı geldi

Mersin ilinin Gülnar ilçesinde inşa edilen Akkuyu NGS (Nükleer Güç Santrali)'nin 3. ünitesine ait kor tutucu, santral sahasına ulaştırıldı.
Mevlüt Peker
|
26 Haziran 2022, Pazar - 11:09
Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinin 'kor tutucu' ekipmanı geldi

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan ve Mersin ilinin Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için çalışmalar sürüyor.

Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi'nden yapılan yazılı açıklamada, ek güvenlik sisteminin ana unsurlarından "kor tutucu"nun gemiyle Doğu Kargo Terminali'ne getirildiğini ve 3. ünitenin reaktör şaftında yer alan konumuna yerleştirildiği bildirildi.

İlk büyük ekipman

Kor tutucunun 3. ünitenin reaktör binasında kurulan ilk büyük ekipman olduğunun altını çizen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh, kor tutucunun kalite kontrolünün yapıldığını söyledi. Butskikh, "Kor tutucular, VVER-1200 tipi 3+ nesil reaktörlere sahip tüm modern nükleer güç ünitelerinin bir parçasıdır. Bu, nükleer santral işletilirken herhangi bir senaryoda çevre ve insanların güvenliğini sağlayan nükleer alanda uzmanlaşmış bilim insanlarının eşsiz bilgi birikimine dayanıyor. Kor tutucunun kurulumundan önce kapsamlı bir kontrol yapılması büyük önem arz ediyor. İmalat tesisinde, Akkuyu Nükleer AŞ temsilcilerinin katılımıyla kor tutucunun kalite kontrolü gerçekleştirildi. Akkuyu NGS sahasına ulaştığında ekipmanın bütünlüğü ve güvenilirliğinin teyit edildiği zorunlu bir giriş kontrol prosedürü daha uygulandı." ifadelerini kullandı.

Kor tutucunun özellikleri

AA'nın haberine göre kor tutucu, çelikten yapılmış koni biçiminde bir tank. Kor tutucunun çapı 5,83 metre, gövde yüksekliği 6,14 metre, ağırlığı ise 144 ton. Acil durumda eriyik (içinde katı bir madde erimiş bulunan sıvı) çekirdek parçalarını güvenilir biçimde hapseden kor tutucu, çekirdek parçalarının reaktör binası dışına çıkmasına mani oluyor.

Santral aktifken kor tutucunun içi özel dolgu malzemesiyle dolduruluyor ve bu malzemeyle etkileşimden ortaya çıkan aktif bölümün eriyiğinin bir kısmının kaybolmasını sağlıyor. Bu işlemler ise, eriyiğin hapsolması ve soğuması için gerekli koşulları oluşturuyor. Yüksek sismik direnç, darbeye dayanıklılık, hidrodinamik gibi maksimum güvenlik özelliklerine sahip kor tutucu, Rusya'daki TYAZHMASH fabrikasında üretildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1603633/akkuyu-ngsnin-3-unitesinin-kor-tutucu-ekipmani-geldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.