Şekerde 'kriz' büyüyor

ATO 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, şeker üretiminin yetersiz kalmasından ve özel şirketlerin şeker yetiştirememesinden kaynaklı fiyatların yükseldiğini söyledi.
Ecem Çetin
|
28 Haziran 2022, Salı - 16:51
Şekerde 'kriz' büyüyor

Şeker fiyatları durdurulamıyor. 

Geçtiğimiz günlerde şekere zam geldi. 27 Haziran (dün) itibariyle 50 kilogram şeker 390 TL’den 650 TL’ye, diğerleri için 550 TL’den 750 TL’ye yükseldi. 

ATO 7 no'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, gelen bu zammı Ankara Masası'na değerlendirdi. 

"Devletin bir fabrikası özelin 9 fabrikası ile rekabet edemiyor"

Gürel, "Olması gereken reel fiyat 600 TL ama özel sektör şekerin fiyatını 1200 TL'ye kadar çıkardı. Cumhurbaşkanımız stokçularla mücadele ediyoruz diyor. Ama çok bariz zam yapan bu şeker fabrikaları ile devlet halen bir şekilde başa çıkamadı. Şeker tek başına piyasayı domine edemiyor. 10 tane fabrikasının 9 tanesi özelleştirildi, 1 tanesi devlete ait. Devletin bir fabrikası özelin 9 fabrikası ile rekabet edemiyor." dedi. 

Şeker üretiminin yetersiz kaldığını ifade eden Gürel, " Şeker yetişmediği için özel fabrikalar fiyat artışı yapıyor. " şeklinde konuştu. 

"İthalattan sonra şeker fiyatları düşmesi gerekirken, yükseldi"

Gürel, şu ifadeleri kullandı;

"İthalattan sonra şeker fiyatları düşmesi gerekirken, yükseldi. Fiyatlar, ya ithalat yetersiz kalmasından ya da ithalat maliyetinin yüksek gelmesinden kaynaklı artış gösterdi. Devlet, şeker fabrikalarına ciddi bir yaptırım uygulasa, özel fabrikalar böyle yapamaz. Demek ki denetleyicilerde de var sorun."

"Şeker şu anda tekelleşmiş durumda "

Türkiye'de şeker olduğunu söyleyen Gürel, " Tekelleşme olduğunda insanlar istediği gibi istediği fiyata satabiliyor. Şekerde şu anda tekelleşmiş durumda." değerlendirmesinde bulundu. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1609715/sekerde-kriz-buyuyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.