Beşinci kez toplanacak altılı masanın konu başlıkları

Altılı masadaki partiler 3 Temmuz'da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde beşinci kez bir araya gelecek. Toplantının an gündem maddelerini dış politika ve ekonomideki güncel gelişmeler olması bekleniyor.
Ankara Masası
|
01 Temmuz 2022, Cuma - 10:54
Beşinci kez toplanacak altılı masanın konu başlıkları

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda mutabık olan partilerin 3 Temmuz Pazar günü bir kez daha aynı masa etrafında toplanacak.

Akşener, öğle yemeğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu ağırlayacak.

Edinilen bilgiye göre İYİ Parti ev sahipliğinde yapılacak toplantı liderlerin programında bir değişiklik olmazsa öğleden sonra saat 13.00-14.00 civarında başlayacak.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, toplantıda dış politika ve ekonomideki güncel gelişmelerle "altılı masa" komisyonlarının çalışmaları ele alınacak.

Takvim belirlenecek

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde, parti genel merkezinde yapılacak 5. toplantıda da liderlerin kurulan komisyonların çalışma raporlarını değerlendirmesi bekleniyor. Ayrıca Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal değişikliklerle ilgili yazım çalışması yürüten "Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu"nun sona gelen çalışma raporuna da liderlerin onayından sonra nokta konulup kamuoyuna açıklanması için bir takvim belirlenmesi hedefleniyor.

Geçiş süreci yol haritası

Toplantıda ayrıca G üçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakatı, çerçevesinde  yönetim mekanizması, ilk 100 gün, 1 yıl yapılacak çalışmalara ilişkin yol haritasının da belirlenmesi bekleniyor.

Geçiş sürecinin yol haritası kapsamında "Geçiş sürecinin tanımlanması, geçiş sürecinin takvimi, parlamenter sistem için yapılacak anayasa değişikliğinin yürürlük tarihi, genel seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceği, bu süreçteki yürütme organının yapısı ve işleyişine uygun usul ve esaslar" gibi başlıklar ayrı ayrı ele alınıyor. 

Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı/Yardımcıları ile Kabine’den oluşacak yürütmenin nasıl işleyeceği, yetki kullanımı, kabinenin nasıl oluşacağı, bakanların kendi mekanizmaları ile ilgili işleri nasıl yapacakları, ilk yayınlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, lağvedilecek kurumlar gibi konular da bu çalışma içinde yer alıyor. Seçilecek cumhurbaşkanının ülkeyi hangi usul ve esaslara göre yöneteceği konusu bu çalışmada hiçbir yoruma açık olmayacak, çok net bir şekilde yer alacak.

Liderlerin masasın cumhurbaşkanı adayına ilişkin ise başlıkların olmayacağı belirtildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1628148/besinci-kez-toplanacak-altili-masanin-konu-basliklari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.