F-16 satışında kriz yaşanır mı?

ABD Başkanı Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışını desteklemesine karşın bu uçakların verilmemesi için Amerikan Kongresi’nde bir grup milletvekili kampanya başlattı.
Onur Çetinkaya
|
07 Temmuz 2022, Perşembe - 09:20
F-16 satışında kriz yaşanır mı?

ABD’deki Yunan-Rum lobisi, Ermeni ve bölücü destekçileri ile birlikte Türkiye’ye 40 adet F-16 savaş uçağı satışını ve yaklaşık 80 uçağın da modernizasyonunu önlemek amacıyla harekete geçti.

Bu çerçevede Amerikan Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi üyesi 10 milletvekili, Türkiye’ye ABD yapımı F-16 satışını ve modernizasyonunu zorlaştıran bir yasa maddesi değişikliği hazırladı.

Savunma yetki yasası 

Kongre’de önümüzdeki dönemde oylanacak 2023 için Ulusal Savunma Yetki Yasası’na dahil edilmesi amacıyla hazırlanan yasa maddesi değişikliği önerisinde ABD Başkanı’nın, bir NATO üye ülkesinin son 1 yıl içinde egemenliğini ya da toprak bütünlüğünü veya hava sahasını ihlal eden bir başka NATO üye ülkesine silah satışını onaylamasını yasaklıyor.

Aynı öneride bu yasağın, ABD Başkanı’nın söz konusu silah satışının ulusal güvenlik için hayati önem taşıdığını ya da ‘ihlalci’ NATO üyesinin son 6 ayda herhangi bir eylemde bulunmadığını Kongre’ye kanıtlaması halinde geçerli olmayacağı belirtiliyor.

Beyaz Saray,''Bu konuyu görüşüyoruz''

ABD Kongresi’nde Türkiye karşıtı girişimler yapılırken, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye’ye F-16 satışı konusunu birkaç aydır görüştüklerini ve ABD Başkanı Joe Biden’ın bu talebi desteklediğini bildirdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1639390/f-16-satisinda-kriz-yasanir-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.