Abe Şinzo suikastına dünyadan tepki yağıyor

Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Nara şehrinde katıldığı etkinlikte silahlı suikaste uğraması ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmesi ile ilgili dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.
Mevlüt Peker
|
08 Temmuz 2022, Cuma - 14:20
Abe Şinzo suikastına dünyadan tepki yağıyor

Dünya çapında çok sayıda lider, Abe Şinzo'ya yönelik silahlı saldırıyı kınayan dayanışma mesajları paylaştı.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Değerli dostum Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe’nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükümetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

ABD

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel: Saldırıdan büyük üzüntü duydum, şok oldum. Abe, Japonya'nın seçkin bir lideri ve ABD'nin sarsılmaz müttefiki oldu. ABD hükümeti ve Amerikan halkı, Abe'nin ailesi ve Japonya halkı için dua ediyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Saldırı sebebiyle ABD derinden üzgün ve endişeli.

İngiltere

İngiltere Başbakanı Boris Johnson: Abe'ye yönelik alçakça saldırı nedeniyle dehşete düştüm ve büyük üzüntü duydum. Düşüncelerim ailesi ve sevdikleriyle.

Dışişleri Bakanı Liz Truss: Abe’ye yapılan saldırıyı duyunca şoke oldum. Bu zor zamanda Japon dostlarımızın yanındayız. Düşüncelerimiz ve dualarımız ailesi ve dostlarıyla.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock: Abe'nin vurulduğu haberi beni şok etti. Düşüncelerim onunla ve ailesiyle.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Abe’nin maruz kaldığı menfur saldırı karşısında şok oldum. Fransa, Japon halkının yanındadır.

İtalya

İtalya Başbakanı Mario Draghi: İtalyan Hükümeti, Abe’ye yönelik suikasti sert şekilde kınıyor. İtalya, bu dramatik anda Abe ve Japon halkının yakınlığını belirtir.

İsviçre

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis: Abe’ye yönelik silahlı saldırıdan ötürü derin üzüntü içindeyim. Suikast korkunç bir gelişme. Suikastı kınıyor, Abe’nin ailesine, sevenlerine ve Japon halkına taziyelerimi iletiyorum.

Çin

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien: Eski Japonya Başbakanı Abe’ye yönelik silahlı saldırı nedeniyle şoka uğradık. Umarız Abe, kritik durumdan kurtulur ve en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Ailesine sempatik dileklerimizi iletiyoruz.

Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi: Sevgili arkadaşım Abe'ye yapılan saldırıdan derin üzüntü duyduk. Dualarımız onunla, ailesiyle ve Japonya halkıyla birlikte.

Avustralya

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese: Abe'nin vurulması şok edici bir haber. Şu anda düşüncelerimiz ailesi ve Japonya halkıyla birlikte.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern: Japonya'nın eski başbakanı Abe'ye (saldırıyı) duyduğumda şok oldum. Başbakan olduğumda tanıştığım ilk liderlerden biriydi. Görevine çok bağlıydı aynı zamanda cömert ve kibardı. Dualarım eşi ve Japonya halkıyla. Bu tür olaylar hepimizi derinden sarsıyor.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif: Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'ya yönelik üzücü saldırı haberini duyunca son derece sarsıldım. Onun bir an önce iyileşmesi ve sağlığına kavuşması için dua ve en iyi dileklerimizi gönderiyoruz. Düşüncelerimiz Abe, ailesi ve Japon halkıyla.

İran

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani: İran da terör olaylarında liderlerini kaybetti. Terör mağduru bir ülke olarak, Japonya’nın eski Başbakanı Abe'ye düzenlenen suikast haberini yakından ve endişeyle takip ediyoruz.

Tayland

Tayland Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai: Başbakan Prayut Chan-O-Cha, eski Japon başbakanı Abe'nin başına gelenler karşısında çok şok oldu. Prayut ve Abe arkadaş ve birkaç kez bir araya geldikleri için nispeten yakın bir ilişkileri var.

Filipinler

Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo: Saldırı karşısında büyük şok ve dehşete kapıldık.

Sri Lanka

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe: Abe'ye yönelik korkakça saldırıyı duyduğumda şok oldum. Düşüncelerimiz ve dualarımız Japonya ailesi ve halkıyla birlikte.

Rusya

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov: Abe'nin saldırı sonucu hayatını kaybetmesini üzüntüyle karşılıyoruz. Abe'ye yönelik düzenlenen saldırıyı sert şekilde kınıyoruz. Tüm Japonya halkına da en derin taziyelerimizi iletiyoruz.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: (Abe'nin ailesine gönderdiği telgrafta) Abe seçkin bir devlet adamıydı. Rusya ile Japonya arasındaki ilişkilerin gelişimine önemli katkıda bulunmuştu. Ailenize ve yakınlarınıza, yeri doldurulamaz ağır kayıp karşısında güçlü olmalarını diliyorum.

AB

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: Düşüncelerimiz ve duygularımız ailen ve Japonya halkıyla birlikte.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Gerçek bir arkadaş, çok taraflı düzenin ve demokratik değerlerin ateşli savunucusu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: AB bu acılı anlarda Japonya ile tam dayanışma içindedir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1644609/abe-sinzo-suikastina-dunyadan-tepki-yagiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.