Reisi-Erdoğan-Putin görüşmesi dünya basınında

Dünya çapında çeşitli basın kuruluşları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'da verdiği kritik mesajları aktardı. “Suriye'ye olası operasyon” başlığı ise öne çıkanlar arasındaydı.
Mevlüt Peker
|
20 Temmuz 2022, Çarşamba - 10:30
Reisi-Erdoğan-Putin görüşmesi dünya basınında

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî temaslarda bulunmak ve bazı toplantılara katılmak üzere üzere İran'ın başkenti Tahran’a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Erdoğan'dan “Suriye'ye operasyon” sinyali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus ve İranlı mevkidaşlar ile "Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı"nı yaptı.

Al Jazeera televizyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, temasları çerçevesinde verdiği mesajları "Erdoğan, Tahran görüşmelerinde Suriye operasyonu için durumu yineledi" başlığıyla duyurdu.

Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran'da Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelirken, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyon başlatabileceğine dair uyarılarını tekrarladı." ifadeleri kullanıldı.

Al Jazeera; Ankara'nın YPG'yi terör örgütü olarak tanımladığını anımsatarak, bu örgütün PKK'nın bir uzantısı olduğu belirtildi.

Erdoğan: Tek başımıza da mücadele yürütebiliriz

Güvenli bölge kurulması ile ilgili Türkiye'nin planlarını tekrar dillendiren Erdoğan'ın, Rusya ve İran'dan destek istediği fakat Suriye'deki terör örgütlerine karşı mücadeleyi tek başlarına da yürütebileceklerinin altını çizdiği vurgulandı.

Erdoğan, Reisi ve Putin'e hitaben, "Türkiye'nin endişelerini anladığınızı söylüyorsunuz. Bunun için size teşekkür ediyoruz. Ama kelimeler tek başına yeterli değil." diye konuştu.

"Rusya ve İran, Türkiye'nin yanında olmalı"

İran basınından "Khabar" web sitesi, haberine "Erdoğan: İran ve Rusya, Türkiye'nin yanında durmalı" başlığını attı.

Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı, Rusya ve İran'ın, terör örgütleriyle mücadelede Türkiye'nin yanında olmasını beklediğini belirtti." ifadeleri kullanıldı.

Bölgenin geleceğinde terör örgütlerine yer olmadığı vurgusu yapan Erdoğan'ın, Türkiye'nin, güney sınırlarını terör gruplarından temizlediğini ve terör örgütleriyle mücadelesine devam ettiğini hatırlattığı notu habere eklendi.

Türkiye-İran arasında 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefi

Tasnim Haber Ajansı ise, Türkiye ile İran arasındaki ticari bağlara dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin, iki ülke arasındaki mevcut ticaret hacminin yetersiz olduğuna işaret ettiği ve senelik 30 milyar dolar seviyesinin hedef olarak belirlendiği bilgisi verildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin, Türkiye ile İran arasındaki yatırımların ilerleyip gelişmesini kaydettiği ve İran'ın Türkiye'ye gaz ihracatına dair 25 senelik sözleşmeyi uzatma niyetlerini dillendirdiği belirtildi.

"İran'ın nükleer anlaşmada kapsamında meşru beklentilerini destekliyoruz"

Diğer taraftan İran’ın haber ajansı ISNA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran'a karşı uygulanan tek taraflı yaptırımlara hep karşı olduklarını ifade ettiğini yazdı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın "İran'ın nükleer anlaşmadaki meşru beklentilerini destekliyoruz ve Türk şirketlerini İran'a yatırım yapmaya teşvik ediyoruz." dediği kaydedildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1663678/reisi-erdogan-putin-gorusmesi-dunya-basininda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.