Erdoğan'dan, kritik zirve sonrası önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran dönüşü gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Onur Çetinkaya
|
20 Temmuz 2022, Çarşamba - 15:00
Erdoğan'dan, kritik zirve sonrası önemli açıklamalar

Erdoğan, iç ve dış politika da yaşanan gelişmelere dair mesajlar verdi. 

Reisi ile ticaretten ulaştırmaya, gümrükten enerjiye birçok alanda iş birliği geliştirmeye yönelik ortak iradeye sahip olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı,toplamda 8 anlaşma imzalandığını söyledi.

Erdoğan,''  İlişkilerimizin hukuki altyapısını daha da güçlendirecek toplam 8 anlaşma imzaladık. Ayrıca terör örgütleriyle ortak mücadele ve sınır güvenliği gibi konuları ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Bu vesileyle bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. '' diye konuştu.

''Terör örgütlerine karşı ister istemez birleşiyoruz''

Teröle mücadele konusuna değinen Erdoğan," Astana süreciyle alakalı olarak İran ve Rusya ile başladığımız nokta ne ise ben bugün de Sayın Putin’i aynı noktada gördüm, aynı değerlendirmeleri yapıyor gördüm. İran tarafında tabii daha önce Hasan Ruhani vardı, şimdi ise İbrahim Reisi var.  İster istemez bazı değişiklikler oluyor desek de İran gibi bir devlet, bu tür düşüncelerini öyle kısa vadede değiştirmez. '' dedi.

Üç ülkenin düşünceleri konusunda farklılıkların olduğunu söyleyen Erdoğan,Terörle mücadelede fikirlerinin aynı kaldığını,birliktelik olduğunu dile getirdi. Örgütlere karşı ise 3 ülkenin ister istemez birleştiğini belirtti.

ABD'ye terör tepkisi 

Cumhurbaşkanı, ABD'nin terör örgütlerine yaptığı yardıma tepki gösterdi.

Amerika önceki başkanlar dönemi de dahil buradaki terör örgütlerine ciddi manada binlerce tır silah, mühimmat, araç gereç taşıdı. Bu hala devam ediyor. Hatta koalisyon güçleri de yine aynı şekilde bu desteklerini sürdürüyorlar diyen Erdoğan,''
Yaptığımız görüşmelerde Biden’a terör örgütlerine bu destekleri siz veriyorsunuz. Ondan sonra da terörle mücadelede beraberiz, NATO’da beraberiz diyorsunuz.Nasıl beraberiz? diye söyledik'' ifadelerini kullandı.

Sınır ötesi harekat 

Cumhurbaşkanı olası Suriye operasyonu hakkında konuştu. ABD yönetimini eleştirdi.

Erdoğan,'' Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek. Diğer taraftan bakıyorsunuz Amerika’nın oradaki elemanları terör örgütü mensuplarına eğitim yaptırıyor. Bu eğitim esnasında rejimin bayrağını da orada bunlar dalgalandırıyorlar. Niçin? Güya aldatacak ya… Aldatabilirse… Yaptıkları iş, orada Türk askerine karşı bir terörist eyleme girmek. '' diye konuştu.

Fırat’ın doğusu, İdlib ve Afrin'deki bütün gelişmelerde hassasiyetin sürdürüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı, Rusya ve İran'ın destek vermeleri konusunda Putin ve Reisi ile görüştüklerini belirtti. Terör örgütleri konularında iki ülkeyle ayrı düşünmediklerini ifade etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1664241/erdogandan-kritik-zirve-sonrasi-onemli-aciklamalar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.