Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı.
Mevlüt Peker
|
26 Temmuz 2022, Salı - 11:37
Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile telefonda görüştü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken görüşmede, ABD’nin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini desteklediğini belirtti, Azerbaycan ile Ermenistan’ın dışişleri bakanlarının Tiflis'te yaptığı görüşmeyi olumlu olarak değerlendirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının Tiflis'te görüşmesini Azerbaycan-Ermenistan arasında barış anlaşması müzakerelerinin başlatılması için ilk adım olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Azerbaycan'ın artık barış anlaşmasının hazırlanmasına dair komisyon üyelerini oluşturduğunu ve Ermenistan tarafından da aynı adımları atılmasını beklediklerini söyledi.

Ulaşım bağlantılarının açılması için teknik destek sözü

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının açıklamasına göre, Anthony Blinken, Amerika’nın Azerbaycan ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarının açılmasını arzu ettiğini ve bu alanda teknik destek sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Enerji alanında mutabakat zaptı memnun etti

Anthony Blinken, geçtiğimiz günlerde enerji alanında Azerbaycan ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında mutabakat zaptının imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mutabakat zaptına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından imza atılmıştı.

Birinci Karabağ Savaşı’nda 3890 Azerbaycanlı kayıp düştü

İnsani konulara da değinen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 1. Karabağ Savaşı sırasında 3890'dan fazla Azerbaycanlının kayıp düştüğünü, defalarca yapılan çağrılara rağmen Ermenistan'ın toplu mezarların yerlerine ilişkin bilgi vermediğini vurgulayarak, “İşgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarında Ermenistan tarafından toplu şekilde mayınlar döşendi ve savaşın sona ermesinden bu tarafa mayın patlamalarında 240'tan fazla vatandaşımız yaşamını yitirdi ya da yaralandı.” dedi.

Ayrıca görüşmede, iş birliğinin perspektifleri konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Azerbaycan topraklarının 28 yıl işgal altında kalmasının sorumlularından biri de ABD idi. 1992 yılında sözde Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunları çözmek için kurulan AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk grubunun eş başkanlarından biri olan ABD, diğer eş başkanlar Rusya ve Fransa ile birlikte yıllarca Ermenistan’a destek vermişlerdi. Son olarak Dağlık Karabağ’da 27 Eylül 2020 sabahı başlayan Dağlık Karabağ Savaşı ya da diğer adıyla İkinci Karabağ Savaşı’nda ABD, Ermenistan tarafına koşulsuz destek vermişti. AGİT eş başkanları ABD, Rusya ve Fransa’nın Ermenistan yanlı tutumu, Bakü ile Erivan arasında müzakerelerin başlamadan bitmesine sebep oluyordu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1673907/aliyev-abd-disisleri-bakani-ile-gorustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.