Zelenskiy: Türkiye’den işaret bekliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Ukrayna tahıl sevkiyatına hazır, Türkiye’den ve BM’den işaret bekliyoruz” dedi.
Mevlüt Peker
|
29 Temmuz 2022, Cuma - 14:41
Zelenskiy: Türkiye’den işaret bekliyoruz

Tahıl sevkiyatının gerçekleştirileceği 3 limandan biri olan ve ilk geminin ayrılmaya hazır bekleyen Çornomorsk limanına ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sevkiyatın yapılacağı limandaki hazırlıkları inceledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “İlk gemi yüklendi. Bu bir Türk gemisi. Bu, limanın çalışmaya başladığını gösteriyor. Ukrayna tarafı tamamen hazır. Birlemiş Milletler ve Türkiye’ye işaret gönderdik. Ordumuz güvenlik durumunu garanti ediyor. Altyapı Bakanımız, Türk tarafı ve BM ile doğrudan temas halinde, onlardan sevkiyata başlayabileceğimize dair işaret bekliyoruz” dedi. Zelenskiy, Ukrayna tahılının ihracı önündeki engelin kaldırılmasının, gıda ürünlerine ihtiyaç duyan ülkelerdeki gıda kıtlığının yanı sıra açlığı ve bu konuyla ilgili siyasi anlaşmazlığı önleyeceğini belirterek, “Ukrayna’nın dünya gıda güvenliğinin garantörü olmaya devam etmesi bizim için önemli” dedi.

Limanda diplomatlar da incelemede bulundu

İlk tahıl yüklü geminin ayrılmayı beklediği Çornomorsk limanına Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile birlikte ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink, İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons, İtalya’nın Kiev Büyükelçisi Pier Francesco Zazo, Kanada’nın Kiev Büyükelçisi Larisa Galadza, Almanya’nın Kiev Büyükelçisi Anka Feldhusen, AB Ukrayna Delegasyonu Başkan Yardımcısı Remi Duflot, BM Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Osnat Lubrani ve Ukrayna’da akredite diplomatik misyonların temsilcileri de geldi ve limandaki tahıl yükleme sürecine ilişkin bilgi aldı.

Tahıl sevkiyatına ilişkin anlaşma imzalanmıştı

Ukrayna tahılının dünya pazarına sevkiyatı için 22 Temmuz’da İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM (Birleşmiş Milletler) arasında “tahıl koridoru kurulması” konusunu içeren "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imza altına alınmıştı.

Dönüm noktası niteliğine sahip anlaşma, küresel gıda krizi ve fiyatlardaki yükselişin engellenmesi ve küresel gıda ihtiyacının karşılanması için değerli bir adım olarak değerlendirilerken, Ukrayna tahılının Çernomorsk, Odessa ve Yuzni limanlarından tekrar dünya pazarına dağıtılmasının önünü açıyor. Anlaşma kapsamında Rusya, sevkiyat esnasında limanları vurmayacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1680796/zelenskiy-turkiyeden-isaret-bekliyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.