CHP'li Hakverdi KPSS sınavına ilişkin şaibe iddialarını Meclis'e taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 2022 KPSS sorularından bazılarının daha önce bir yayınevi tarafından yayınlandığı iddialarını meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Özer'e "Sınavın iptal edilmesi gündeminizde midir?" diye sordu.
Büşra Bayrak
|
02 Ağustos 2022, Salı - 15:18
CHP'li Hakverdi KPSS sınavına ilişkin şaibe iddialarını Meclis'e taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 2022 KPSS sorularından bazılarının daha önce bir yayınevi tarafından yayınlandığı iddialarını meclis gündemine taşıdı. İddialar hakkında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verilen soru önergesinde, sınavın iptal edilip edilmeyeceği bakana soruldu.

Daha önce 2005, 2013 yılları aralığında yapılan sınavların mercek altına alındığını, 9 yılda, 8 farklı kategorideki 12 sınavın sorularının çalındığının tespit edildiğini hatırlatan Hakverdi, “Yine bu tarz iddiaların gündeme geliyor olması, kamuoyunu ve sınava giren vatandaşlarımızı derinden yaralamıştır. Bu iddialar bir an önce soruşturulmalı ve bir şaibe tespit edilirse, sınav derhal iptal edilerek sorumlular hakkında hukuki süreç başlatılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

İddialar araştırılmalı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Hakverdi, "31 Temmuz 2022 Pazar günü gerçekleştirilen KPSS sınavından sonra adaylar sonuçları beklerken, dün ÖSYM tarafından sınav soruları görüntülemeye açıldı. Sınav sorularını görüntüleyen adaylar, birden fazla sorunun “Yediiklim Yayınları” olarak bilinen bir yayınevinin, deneme sınavlarında sorduğu sorularla benzer, hatta aynı sorular olduğunu iddia ettiler. Basına ve sosyal medyaya örnekleri ile konulan sorulara bakıldığında, iddiaların araştırılması gerektiği ortaya çıkmaktadır." dedi.

Daha önce de sınav sorularının çalındığının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Hakverdi," Bu iddialara kayıtsız kalmak, varsa suça ortak olmak anlamına gelecektir. Milyonlarca insanın umut bağladığı ve ter akıttığı sınavlar, tarafsız ve özenle yapılmalıdır. Bu her şeyden önce sınavlara giren insanların ülkesine ve devletine olan güvenini zedelememek açısından önemlidir. Öte yandan, ülke olarak daha önce de tecrübe ettik ki, farklı grup ya da cemaatler, devlet içinde kadrolaşmak amacı ile bu yönteme başvurmuş ve liyakatsiz kişiler devlet kadrolarına yerleştirilmiştir." ifadelerini kullandı. 

"Sınava giren kişiler mağdur edilmiştir"

Hakverdi, "Daha önce devletin içine sızan FETÖ'nün kamunun her kademesinde çaldığı sınav soruları, 2005 yılından 2013 yılına kadar mercek altına alınmış, örgütün 9 yılda 8 farklı kategoride 12 sınavda soru çaldığı tespit edilmişti. Çalınan bu sorularla yüzbinlerce vatandaşın emeği gasp edilerek, sınava giren kişiler mağdur edilmiştir. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde böyle olaylar yaşanmışken, yine bu tarz iddiaların gündeme geliyor olması, kamuoyunu ve sınava giren vatandaşlarımızı derinden yaralamıştır." diye konuştu. 

CHP'li Hakverdi'nin altı maddelik soru önergesi ise şöyle:

 1.   İddialar üzerine “Yediiklim Yayınevi”nin deneme sınavları ve soru bankaları uzman kişilerce incelenmiş midir?

 2.   31.07.2022 tarihinde yapılan KPSS sınav sorularını hazırlama heyeti nasıl belirlenmiştir?

 3.   İddialarda yer alan “Yediiklim Yayınevi” ile Bakanlığınızın ve ÖSYM’nin bir bağı bulunmakta mıdır?

 4.   İddialara dair Bakanlığınızca idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Adli soruşturma için atılmış bir adım var mıdır?

 5.   KPSS ve YKS sınav sorularının bazı internet platformlarında 1 ay önceden satışa çıkartıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialara dair Bakanlığınız bir araştırma yapmış mıdır? Yapmış ise, bu konuda Bakanlığınızca bu iddialara dair bir suç duyurusunda bulunulmuş mudur?

 6.      Sınavın iptal edilmesi gündeminizde midir?

http://www.ankaramasasi.com/haber/1686750/chpli-hakverdi-kpss-sinavina-iliskin-saibe-iddialarini-meclise-tasidi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

Yorumunuz İletilmiştir.
Yasemin
02 Ağustos 2022, 18:25
Hakkımızı sonuna kadar arayın.. Hırsızlığın en kötüsü emek hırsızlığı.. Buna kim alet oluyorsa cezasını çekmeli, başka türlü vicdanlar rahatlamaz.. Bu ülkede nedense hep yapanın yanına kar kalıyor.. Aynı hassasiyeti şerefli Cumhuriyet Savcılarından da bekliyorum