Bingöl balına İngiltere'den altın madalya!

İngiltere’nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen uluslararası bal yarışmasında, üretimi Bingöl’de yapılan süzme çiçek balı birinci seçilerek altın madalyaya layık görüldü.
Mevlüt Peker
|
03 Ağustos 2022, Çarşamba - 09:33
Bingöl balına İngiltere'den altın madalya!

2017 senesinde İstanbul’da düzenlenen bal yarışmasında Türkiye birincisi olan ve daha önce de dünya ikinciliği bulunan Bingöl balı, bu defa da Londra’da ödüle layık görüldü.

Pandemi döneminde ara verilen ve diğer dönemlerde yılda bir kez düzenlenen "Uluslararası Londra Bal Ödülleri" yarışmasına 24 ülkeden arıcılar katıldı. Yarışmaya Türkiye'den "süzme çiçek balı" kategorisinden katılan Bingöl balı da altın madalya almaya hak kazandı.

Bingöl'de Bingöl balı üretim yapan iki firmanın Londra'ya gönderdiği ballar, bal konusunda otorite olarak kabul edilen jüri tarafından lezzet, kalite, koku ve doku kriterlerine göre değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelerin ardından Bingöl balı, altın madalyaya layık görülerek marka değerine yeni bir değer kattı.

Fikri Üzer: Bingöl balını yükseltmek için çalışacağız

Londra’da düzenlenen yarışmada altın madalya almaya hak kazanan süzme çiçek balının üreticilerden biri olan Fikri Üzer şunları söyledi:

"Biz dededen 1970 yılından beri bu işi yapıyoruz. Bingöl balının kalite açısından belli bir yere gelmesi için çok uğraş verdik. 2017’de yapılan bir yarışmada Bingöl balı dünya ikincisi seçildi. İkinci seçilirken bunun değerli bir bal olduğunu ve keşfetmediğimizi fark ettik. Ondan sonra üniversite ile ciddi bir çalışmaya girdik. Biz bunun meyvesini bu sene İngiltere’de düzenlenen bal yarışmasında süzme çiçek balında altın ödül kazandık.

Bingöl balı o kadar çok kıymetlidir ki, biz hala da kıymetini bilemedik. Bundan sonra bunun kaliteleşmesi açısından daha da uğraşacağız. Bingöl balını daha üst düzeye getirmek için Bingöl Üniversitesi ve üreticilerimizle daha güzel bir yere, hak ettiği değere kazandıracağız."

Abdurrahman Atalay: Balın farkı, Bingöl’deki bitkilerden geliyor

Bingöl’de 40 senedir arıcılık faaliyeti yürüten ve altın madalyaya layık görülen balın diğer bir üreticisi Abdurrahman Atalay da şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 40 yıldır arıcılık yapmaktayız. Aynı zaman Bingöl’ün balını dışarıda tanıtıyoruz ve satışını yapıyoruz. Bingöl balı daha önce yapılan bir yarışmada dünya ikinciliği elde etmişti. Bu sene çok şükür Londra’da yapılan bir yarışmada altın ödül aldık. Çok mutluyuz, gururluyuz.

Bu kalitemizi arttırmaya devam edeceğiz. Bingöl’ün balını farklı kılan Bingöl’deki çeşitli bitkilerden kaynaklanıyor. Bingöl’ün balı her zaman kalitelidir. Bu bir tesadüf değildir ve bir dahaki yarışmada kaliteyi arttırmak için gerekeni yapacağız."

Nihat Kanat:  2017 yılında dünya ikincisi seçildi

Herkese Bingöl balını tavsiye ettiklerini söyleyen vatandaş Nihat Kanat ise, “Bingöl balı gerçekten dünyada ün kazanmış bir baldır. 2017 yılında dünya ikincisi seçildi. Bu yılda Londra’da yapılan dünya bal yarışmasında meşhurluğuyla ve kalitesiyle altın madalya kazandı. Gururluyuz, mutluyuz. Özellikle Bingöl balını herkese tavsiye ediyoruz." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1688898/bingol-balina-ingiltereden-altin-madalya
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.