Bongo Art Project, ilk etkinliğini yaptı!

Bongo Art Project, hayata geçirilmesinin ardından görme engelli çocuklar için ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Çocuklar, dokunarak, onlar için hazırlanan açıklamayı okuyarak, dinleyerek ve gözlemleyerek tarihi eserleri tanıma imkanı buldu.
Ecem Çetin
|
03 Ağustos 2022, Çarşamba - 12:42
Bongo Art Project, ilk etkinliğini yaptı!

Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Bongo Art Project, Paleolitik dönemden Urartu dönemine kadar özenle seçilmiş tarihi eserlerin  görme engelli bireyler tarafından eserlere dokunarak inceleyebilmesi, Braille alfabesiyle hazırlanan açıklamayı okuyabilmesi ve eserin hammaddesinin örneğine dokunarak eseri hissedebilmesine imkan veren bir proje. 

Seçilen eserler, TÜBİTAK SAGE ana sponsorluğunda yüksek çözünürlüklü tarama cihazlarıyla tarandıktan sonra optimizasyonları yapılarak üç boyutlu yazıcılardan çıktıları alındı.

Eserlerin az gören bireyler için de erişilebilir olması amacıyla siyah ve gri zemin üzerinde sarı renk ve üzerinde özel aydınlatmalarla kontrası netleştirildi, sesli betimlemelerle desteklendi. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde yer alan Bongo Art, erişilebilir müze erişilebilir müzik kapsamındaki ilk etkinliğini gerçekleştirdi. 

Eğitim ve deneyim alanında sergilenen eserler, görme engelli öğrencilerle ilk adımını oluşturdu. 15 görme engelli çocuk, kendileri için hazırlanan bölümde tarihi eserleri inceleme imkanı buldu. 

Görme engelli çocuklar, daha sonra Baby Concerts'in organize ettiği, bazı eserlerin hikayelerinin klasik müzik eserleriyle harmanlandığı konseri dinledi. 

"Erişilebilir müze, erişilebilir müzik kapsamındaki ilk etkinliğimiz"

Projeyle alakalı açıklamalarda bulunan Bongo Art Project Kurucusu Çiğdem Aslantaş , "Bongo Art Project müzelerin erişilebilir olması için yola çıkmış ilkini görme engelli bireylerin müzelere erişilebilmesi için Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin 100. yılında tamamlamış. Bugünse aslında devamında tüm engel gruplarını da beraber ekleyerek, tamamında erişilebilir müzeler için yola devam etmek isteyen bir sosyal girişimdi. Bugün bizim bu alanımızdaki etkinliğimiz erişilebilir müze, erişilebilir müzik kapsamındaki ilk etkinliğimiz. "

"Onlardan aldığımız geri bildirimler bizi çok mutlu ediyor"

Aslantaş, "Farklı bir algıyla onlara uygun, kurgularla yapılmış her türlü bilgi, onların erişilebilir hale gelmesi demektir bilgiler açısından. Dolayısıyla onlarda bu süreçte ciddi anlamda keyif aldıklarını düşünüyorum en azından ilk reaksiyonlarda. Bu 5 tane eseri deneyimledikten sonra müzik eşliğinde başka bir kurgu ile deneyimledir. Dolayısıyla müzeleri farklı bir şekilde, farklı formatlarda ve farklı yöntemlerle deneyimleme biçimleri yaratıyoruz. Bu yüzden de onlardan aldığımız geri bildirimler bizi çok mutlu ediyor. "  

"İlerleyen zamanlarda ulaşılabilir bir Ankara'yı planlıyoruz"

Diğer müzelerde de buna örnek bir takım faaliyetler organize etmek istediklerini belirten Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, "Biz hayatın her alanında, her yaştan özellikle dezavantajlı gruplarımıza imkanlarımız doğrultusunda çeşitli alanlar organize ederek onlara fırsat tanımak istiyoruz. Ben İl Kültür ve Truzim Müdürü olarak Anadolu Medeniyetleri Müzemizin uygun bir alanında dezavantajlı çocuklarımızın özellikle gelip burada bir takım objeleri tanımalarını sağlayacak bir alan oluşturduk. Görme engelli ya da değişik engeli olan çocuklarımızla beraber onlara objeleri tanıtıyoruz. Aynı zamanda bir müze deneyiminin de kendilerine yaşatmış oluyoruz. Derdimiz, sahip olduğumuz imkanlar çerçevesinde insanımızı hayatın her alanına erişebilir kılmak. Özellikle dezavantajlı çocukları erişebilir kılmak. Eğer başarabilirsek bunun adımlarını atıyoruz. İlerleyen zamanlarda ulaşılabilir bir Ankara'yı planlıyoruz. Her açıdan özellikle dezavantajlı gruplara dönük rotalar oluşturmak istiyoruz. Diğer müzelerimizi de buna örnek bir takım faaliyetler organize etmek istiyoruz. Destek olanlara teşekkür ediyorum. "

"Onların oyunla, dokunarak ve keşfederek tarihini öğrenmesi bizim için çok mühim bir şeydi"

Kolaylaştırıcı Sema Aslantaş , "Böyle bir müzede çocuklarla buluşmak hepimizin çok heyecanla beklediği bir şeydi. Çocuklar için ayrı bir deneyim. Bizler için ayrı bir deneyim. Onların oyunla, dokunarak ve keşfederek tarihini öğrenmesi bizim için çok mühim bir şeydi. Bugün de sanıyorum herkes bu konuda gerçekten mutlu. Ve keyifli olacağını düşünüyorum.

2019 yılında kurulan Baby Concerts nedir?

Farklı iller ve farklı müzelerde projeyi devam etmek istediklerini söyleyen Baby Concerts kurucu ortağı Burçin Erdem, "Baby Concerts aslında 2019 yılında kurulmuş, Türkiye'de ilk ve tek , 0+ yaş bütün çocuklara ve bebeklere ve ailelerine hitap eden bir klasik müzik grubu. Biz projemizin başından beri tüm çocuklara bunu yaygınlaştırmak, özel gereksinimleri olan çocuklara bunu sunabilmek için hayalimiz vardı ve geliştirmek istiyorduk. Çiğdem hanım ve Bongo Art Project ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ilk defa görme engelli çocuklarımız için bu projeyi başlattığımızdan ötürü çok mutluyuz . Farklı iller ve farklı müzelerde bu projeyi devam ettirmek istiyoruz. "

Eserleri gezme imkanı bulan Zeynep duygu ve düşüncelerini ise şöyle anlattı: 

"Eserlere dokunmak ve altlarındaki kabartma yazıları okumak, çok keyifliydi"

Zeynep, "Eserlere dokunmak ve altlarındaki kabartma yazıları okumak, çok keyifliydi. Normal müzelerde camekanların arkasında olduğu için fark edemiyordum, göremiyordum. Bu şekilde dokunsal olup, hissetmek çok hoşuma gitti."

Zeynep'in velisi, " Zeynep gibi öğrencilerin çok olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Onlar için her şeyin erişilebilir olması, diğer çocukların yapabileceklerini, bizim çocuklarımızın da keşfedebilmeleri, böyle imkanların sunulması çok güzel bir etkinlik. Dileğim ve temennim bu gibi etkinliklerin ülke çapında, dünya çapında yaygınlaşması. Çünkü bizim çocuklarımızda var ve hayatın içerisindeler. Onlarda başarmak bizde varız, bizde yaşıyoruz demek istiyorlar. Ve bu da çok güzel bir fırsat oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. "





http://www.ankaramasasi.com/haber/1690950/bongo-art-project-ilk-etkinligini-yapti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.