Muharrem Ayı'nın önemi ve faziletleri

Muharrem Ayı, Hicri takvime göre yılın birinci ayı olarak kabul edilen ve Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in ve 72 yakının şehit edilmesi sonrası matem ayı olarak bilinen bir aydır.
Ecem Çetin
|
04 Ağustos 2022, Perşembe - 17:35
Muharrem Ayı'nın önemi ve faziletleri

"Muharrem" hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu niteleme Muharrem Ayı'nın faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Savaşmanın kabul edilmediği 4 aydan biridir. Muharrem Ayı'nın 10. günü ise Aşure günüdür.

Resûlullah bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır."

Muharrem’in onuncu günü Aşure günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah, Aşure gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. (Buhârî, Savm, 69)

Muharrem Ayı, yılın birinci ayı olarak kabul edilmesinin yanında Hz. Hüseyin ile aile fertlerinin 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) Kerbelâ’da şehid edilmesi üzerine başka bir anlam kazanmış, Şîa için bu tarih Hz. Hüseyin’in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem günü olmuştur.


http://www.ankaramasasi.com/haber/1693597/muharrem-ayinin-onemi-ve-faziletleri
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.