Bakanlık 'banyo topu' dolandırıcılığı için müffetiş görevlendirdi

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde banyo topu mağdurları'nın şikayeti üzerine Ticaret Bakanlığı konuyu incelemek üzere müfettiş görevlendirdi.
Ankara Masası
|
16 Ağustos 2022, Salı - 10:21
Bakanlık 'banyo topu' dolandırıcılığı için müffetiş görevlendirdi

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde banyo topu yapmaları için insanlara hammadde satarak geri alımlarda üç katı kazanç vaat eden 'Deterjan Pazarı' firması yüzlerce kişi dolandırdı.

Gelen şikayetler üzerine SK Deterjan Pazarı Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının faaliyetlerinin incelenmesi için Ticaret Bakanlığı müfettiş görevlendirdi.

Ortaya çıkan ilk raporda şirketin vatandaşlarla sözleşeme imzaladığı saptandı.

Sistem nasıl işliyor?

Raporda sisteminin işleyişine ilişkin ise şu bilgiler yer aldı;

Şirket, imzaladığı sözleşmeler uyarınca "Banyo Temizlik Yapım Seti" adı altında birkaç malzemeyi depozito bedeli (150 lira) karşılığı kişilere vereceği ve ortaya çıkan ürünü belli bir süre sonra teslim alacağını duyurdu. Yapılan ürün başına da 10 lira ödeyeceği (her bir koliden 40 banyo topu yapılabildiği) ayrıca ürünün yapım işinin bitiminde alınan depozitonun kişilere iade edileceği vaadiyle para topladı. 

İnceleme sonucu, bu yıl yaklaşık 10 bin kişi ile "Banyo Topu İş Kolisi Sözleşmesi" imzalandığı ve yaklaşık 8 bin kişiye 100 milyon liranın üzerinde ödeme yapılması gerekirken sözleşme süreleri dolmasına ve tüm şartları yerine getirmelerine rağmen herhangi ödemede bulunulmadığı belirlendi. Bu nedenle SK Deterjan Pazarı Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin "piramit satış sistemleri benzeri" bir faaliyette bulunduğu ve söz konusu faaliyetin Türk Ceza Kanunu'nun 158'inci maddesi kapsamında (nitelikli dolandırıcılık) değerlendirildiği sonuçlarına varıldı.

2 kişi tutuklandı

AA'da yer alan habere göre, şikayetlerin ardından gözaltına alınan 'Deterjan Pazarı' firmasının sahibi Süleyman Kocabaş ile 7 yönetici, adliyeye sevk edildi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda da 'ticari faaliyet kapsamında olmadığı' belirtilen sistemin kurucusu Kocabaş ile 1 çalışanı tutuklandı.

3'ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 6 kişi de serbest bırakıldı. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1717418/bakanlik-banyo-topu-dolandiriciligi-icin-muffetis-gorevlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.