Cemevlerine yönelik yeni adımlar

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Cemevlerinin taleplerini karşılamak için çalışmalar yapılıyor" açıklamasının ardından kurumların harekete geçtiğini yazdı. Selvi, atılacak adımları 5 madde sıraladı.
Ankara Masası
|
17 Ağustos 2022, Çarşamba - 11:30
Cemevlerine yönelik yeni adımlar

Muharrem ayının ilk günü cemevlerine yapılan saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, muharrem ayı iftarına ve Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma törenine katıldı.

Erdoğan, Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma töreninde, “Bir süredir İçişleri ve Kültür Bakanlıklarımızın koordinasyonunda milli birlik ve beraberlik çalışması yürütüyoruz. Ülkemizdeki 1585 cemevinin tamamı ziyaret edilerek, Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın toplam 8 bin 740 talebi belirlendi. Bu taleplerin 5 bin 600’ü hızla karşılandı. Diğer taleplerle ilgili İçişleri, Kültür ve Adalet Bakanlarımız müşterek bir çalışma yapıyor. İnşallah bu da yakında neticelenecek" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı duyuracak

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın cemevlerine yönelik yaptığı çalışmalarda mesafe kaydettiği bilgisini aldığını yazdı.

Konunun kabine toplantısında ele alınacağını belirten Selvi, atılacak adımları kamuoyuna Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağını aktardı.

Hangi adımlar atılacak?

Selvi cemevlerine yönelik yapılacak düzenlemeleri şu şekilde sıraladı;

1- Cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanması.

2- Cemevlerinde görevli Alevi dedelerine maaş bağlanması.

3- Ayrıca cemevlerinin hizmetlerini yürüten bir görevliye maaş bağlanması.

4- Cemevlerine tapuda özel bir imar lejantı verilmesi.

Yeni birim kuruluyor

Üç bakanın çalışmasında cemevlerine hukuki bir statü kazandırılması amaçlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi ve Cemevi Daire Başkanlığı ya da Alevi-Bektaşi ve Cemevi Başkanlığı gibi bir birim oluşturulup cemevlerinin oraya bağlanması planlanıyor.

Cemevleriyle ilgili düzenlemenin kasım-aralık aylarında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1719463/cemevlerine-yonelik-yeni-adimlar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.