Çubuk turşusunun üretim aşamaları

Ankara'nın coğrafi işaretli ürünlerinden ve 25 farklı ülkeye ihraç edilen Çubuk turşusunun üretim merkezi kapıları açtı
Ankara Masası
|
21 Ağustos 2022, Pazar - 12:48
Çubuk turşusunun üretim aşamaları

Ankara'nın Çubuk ilçesinde yapılan turşu, ilçe halkının geçim kaynağı haline gelmiş durumda.

25 çeşit turşu üretilen Çubuk'tan, 25 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor.

25 çeşit turşudan biri olan salatalık turşusunun üretim merkezlerinden biri olan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi de kapılarını kamuyouna açtı.

Tarladan tenekeye

Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ayının sonunda 5 dönümlük bir arazi üzerine ekilen salatalıklar 6 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor.

Hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen salatalıklar burada önce kalibrasyon makinesinden (elek) geçiyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyutlarına göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı yıkama ve fırçalama makinesi oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile temizlenerek banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan iğneleme işlemine geçiliyor. Eski yöntemi kürdanla delmek olan bu işlemin ardından salatalıklar tekrar boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi işlemden geçecek kurulum aşamasına geçiliyor.

Kurulum aşaması

Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum aşaması başlıyor. Burada, turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 yıl öncesinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bırakılıyor.

Sunum aşaması

Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk turşusu, farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor.

Test aşaması

Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor. 

(İHA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1732974/cubuk-tursusunun-uretim-asamalari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.