Basın İlan Kurumu’ndan Cumhuriyet’e hem ders hem ceza

Ankara Masası
|
22 Mayıs 2020, Cuma - 14:27
Basın İlan Kurumu’ndan Cumhuriyet’e hem ders hem ceza

Basın İlan Kurumu Cumhuriyet gazetesinin resmi ilan ve reklamlarını 35 gün süreyle kesti

Basın İlan Kurumu (BİK), Cumhuriyet Gazetesi’nin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkındaki asılsız haberleriyle Basın Ahlak Esaslarını ihlal ettiği kanaatine vardı.

BİK, Cumhuriyet’in resmi ilan ve reklamlarının 35 gün süreyle kesilmesini kararlaştırdı.

Kararın gerekçesinde, Fahrettin Altun hakkında kasıtlı şekilde olumsuz bir algı oluşturmaya çalışan Cumhuriyet Gazetesinin gerçeğe aykırı ifadelere yer verdiği, özel hayatın gizliliğini ve mahremiyeti ihlal ettiği belirtildi.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un avukatı Sezgin Tunç’un şikayet üzerine yaptığı incelemede, 14 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haberin, Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1’nci maddesi ile bu maddenin (c), (ı) ve (i) bentlerini ihlal ettiği kanaatine vardı. Yönetim Kurulu, Cumhuriyet gazetesinin resmi ilan ve reklamlarının 35 gün süre ile kesilmesine karar verdi.

“Haber verme ve ifade özgürlüğü sınırları aşıldı”
Haberdeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığına işaret edilen kararda Cumhuriyet gazetesinin, basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı vurgulandı.

Kararda, gazetenin gereğince araştırma yapmadan haberi yayınlamanın ötesinde şikayetçi hakkında haksız isnatlarda bulunduğu kaydedildi.

“Yalan haberle Basın Ahlak Esasları ihlal edildi”
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu kararında, üçüncü bir kişiye ait sözleri tırnak içinde vermiş olsa dahi gazetelerin bu sözlerin doğruluğunu araştırmak durumunda oldukları da ifade edildi. Söz konusu haberde , Boğaz bölgesinde izin ve ruhsat almadan “kaçak inşaat” yapıldığı şeklinde bir yalanla Fahrettin Altun hakkında kasıtlı şekilde olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığı kaydedilen kararda,  “Hiç kimse, suçlu olduğu kesin yargı kararıyla belirtilmedikçe suçlu olarak ilan edilemez” şeklindeki Basın Ahlak Esasları ilkesinin ihlal edildiği bildirildi.

“Özel hayatın gizliliğine uyulmadı”
Kararda, İletişim Başkanı Altun’un evinin adresi ve fotoğrafının kullanılmasıyla özel hayatın gizliliğinin de ihlal edildiğine hükmedildi. Kararda; gerçeği yansıtmayan haberin bu içeriklerle yayımlanmasında kamu yararı bulunmadığı, “Haberler hukuka aykırı yollardan elde edilemez ve yayınlanamaz”, “Ahlaka aykırı yayın yapılamaz”, “Haber başlıklarında, haberin içeriği saptırılamaz ve çelişki yaratılamaz” şeklindeki Basın Ahlak Esasları ilkelerinin de çiğnendiği de belirtildi.

“Cumhuriyet’e 6 ayrı şikayetle 69 gün ilan ve reklam kesme cezası verildi”
Cumhuriyet gazetesi hakkında Eylül 2019’dan bu yana son ceza ile birlikte 6 ayrı şikayet üzerine toplam 69 gün resmi ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulandı.

Cumhuriyet’in Fahrettin Altun’a yönelik yalan haberlerinin bu cezalardan kaynaklandığı anlaşılıyor.

“Cumhuriyet mağduru oynuyor”
Basın İlan Kurumu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkındaki asılsız haberleri sonrası ceza alan Cumhuriyet gazetesi, buna rağmen kararı manşetlerine taşıyarak mağdur edildiği algısı oluşturmaya çalıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/17350/basin-ilan-kurumundan-cumhuriyete-hem-ders-hem-ceza
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.