Çin'den gelen ürünle aşılanan 13 bin kişi 7 ay takip edilecek

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Çin’den getirilen aşının Türkiye’de 13 bin kişide uygulanacağını ve aşılananların 7 ay süreyle takip edileceğini söyledi.
Büşra Bayrak
|
18 Eylül 2020, Cuma - 17:10
Çin'den gelen ürünle aşılanan 13 bin kişi 7 ay takip edilecek

Prof. Dr. Murat Akova, Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın aşı çalışmalarıyla ilgili sorularını cevaplandırdı.

Dünyada 9 aşının  faz 3 olarak tanımlanan toplumda yaygın kullanımı öncesindeki onay aşamasına eriştiğini belirten Prof. Dr. Akova, Türkiye’nin de bu aşılardan birini kullandığını ifade etti.

Prof. Dr. Akova,  inactive edilen yani öldürülen virüsün aşı olarak kullanıldığı ürünü tercih ettiklerini kaydetti.

“Çin’den getirilen aşı öncelikle 1200 sağlık personeline yapılacak”

Bu aşının Türkiye'den önce Brezilya'da klinik araştırmada denenmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Akova şöyle devam etti: “ Yaklaşık olarak 9.000 kişi aşılandı orada. Endonezya'da çalışma başladı. Orada da 250 kişi aşılandı. Şimdi bizde kullanılmaya başlanacak. Biz iki aşamalı bir plan yaptık. Bu planın ilk kısmında 1.200 kişilik bir sağlık personelini,  yüksek risk altında olan kişiler olduğu için gönüllü sağlık personelini aşılayacağız. Takiben sağlık personeli olmayan, halktan isteyen, gönüllü olan kişileri aşılamaya başlayacağız.”

Yaklaşık 7 aylık bir süre aşının etkinliğini takip edeceğiz”

“Toplam çalışma grubumuz 13.000 kişiden oluşacak. Yani 11.800 civarında da sağlık personeli olmayan kişiyi aşılayacağız ve bunları yaklaşık 7 aylık bir süre kanlarını alarak, boğazdan PCR dediğimiz virüs için örnek alarak yakından takip edeceğiz. Hem aşının etkinliği açısından hem de bir olumsuz etkiye yol açıp açmayacağı açısından takip edeceğiz. Planımız bu şuanda.”

“Ekim ayı sonunda bir aşı daha Türkiye’de denenecek”

Prof. Dr. Akova, yurtdışında kullanılmakta olan başka bir aşının da Ekim ayının sonuna doğru Türkiye geleceğini söyledi.

Bu aşının şu an Türkiye’de denenen aşıdan daha farklı metotla üretildiğini belirten Prof. Dr. Akova, “Diğer aşı virüsün genetik bir parçasını içerecek mesajcı RNA dediğimiz o parçanın etrafının bir yağ tabakasıyla kaplanması ki buna biz Lipozom diyoruz. O şekilde hazırlanmış bir aşı. O aşı da şu anda Avrupa’da ve Amerika’da dünyanın değişik merkezlerinde deneniyor. Aslında tüm dünyada yaklaşık 40.000 kişide denenecek bu faz 3 çalışmada. Türkiye de bunun bir parçası olacak. Türkiye'de de kısıtlı sayıda aslında 500 ile 700 arasında gönüllü de denenecek bu aşı. O da gelecek. Bu arada Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen Rus aşısıyla ilgili Rusya'da üretilen aşıyla ilgili anladığım kadarıyla bir başvuru var ama onun ne olduğunu bilmiyorum ama en azından bizim merkezimizde şuana kadar bir başvuru yok ya bizim merkezimizde uygulanmayacak o aşı öyle gözüküyor. “ şeklinde konuştu.

“İnsanda deneme aşamasına gelmiş Türk aşısı yok”

Prof. Dr. Akova, şu anda Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en son 9 Eylül'de yayınladığı 9 tane de Türkiye'den aşı çalışması olduğunu belirterek,

“Henüz insan aşamasına, insanda kullanılma aşamasına veya deneme aşamasına gelmiş bir aşı yok. Ama umuyorum ki bunlardan bir ya da birkaçı en azından bu aşamaya da gelir ve insanlarda kullanmaya başlanabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Akova, DSÖ’nün desteklediği aşılardan biri ya da bir kaçının onay alması halinde nasıl bir üretim ve dağıtım süreci yaşanacağını, aşının olası yan etkilerini, ne kadar süreyle koruyuculuk sağlayabileceğini, koronavirüsün çocuklar üzerindeki etkisini ve öldürücülüğünü belirleyen etkenleri de Gökhan Gökyıldırım ile değerlendirdi.

Aşıya ilişkin bu ve diğer bütün değerlendirmeleri sadece bir tık ile izleyebilirsiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/173967/cinden-gelen-urunle-asilanan-13-bin-kisi-7-ay-takip-edilecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.