7 yaşındaki Ramazan, yapay kalple hayata tutundu

Grip şikayetiyle 3 yıl önce gittiği hastanede kalp hastası olduğu öğrenilen, son bir ayda da durumu giderek ağırlaşan 7 yaşındaki Ramazan Yeşilova, başarılı bir operasyonla takılan yapay kalple hayata tutundu.
aa:text:20200920:22484016
|
20 Eylül 2020, Pazar - 11:12
7 yaşındaki Ramazan, yapay kalple hayata tutundu

Henüz 4 yaşındayken grip şikayetiyle gittiği hastanede ileri kalp hastalığı tanısı alan küçük Ramazan'ın hastane maratonu da başlamış oldu.

Ramazan, hastalıkla mücadele ettiği 3 yıl içinde zaman zaman durumunun ağırlaşması üzerine yoğun bakımda tedavi görürken, bir taraftan da hastalığın kesin çözümü olacak kalp nakli haberini beklemeye başladı.

Yaklaşık bir ay önce durumu giderek kötüleşen ve yapay kalp takılmasına karar verilen Ramazan'a, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan başarılı operasyonla yapay kalp destek cihazı takıldı.

Sıra kalp naklinde

Takılan yapay kalp sayesinde günlük yaşamını sürdürmesi amaçlanan Yeşilova, yapılacak bir bağışla kendisine ulaşacak kalbi bekliyor.

Ramazan'ın babası Gürkan Yeşilova  durumunun iyice ağırlaşması üzerine oğluna yapay kalp takılmasına karar verildiğini belirterek şöyle devam etti:

 "Zor olacak ama yürüyebilecek, rahat nefes alabilecek"

"Şu an çok mutluyum, ameliyattan önce artık Ramazan'ı tekerlekli sandalyeyle gezdiriyordum. Çünkü artık hiç yürüyemiyordu. Bu cihaz sayesinde artık yürüyebilecek en azından, kendi başına gidip gelebilecek. Bu süreç yine bizim için zor olacak sonuçta bir çantayla gezecek ama en azından mutluyuz, yürüyebilecek, rahat nefes alabilecek. Hastanede çalışan bütün doktorlara çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte hem Ramazan'a hem diğer hastalara çok ilgi gösterdiler. Benim bağış hakkında söylemek istediğim, insanlar biraz daha duyarlı olmalılar. Sonuçta Allah kimseye bu acıyı vermesin, evlat acısı yaşatmasın. Bağış yapsınlar."

 "Bu yıl organ bağışlarında bir azalma söz konusu"

Ramazan Yeşilova'nın sağlık durumuna ilişkin bilgi veren SBÜ Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Kaan Kırali de Ramazan'a bir yapay kalp takarak onun yeniden hayata tutunmasını sağladıklarını belirtti. 

Yapay kalplerin çok daha efektif hale getirildiğini, dünyada kullanım yaygınlığının da özellikle son 10 yılda çok arttığını ifade eden Kırali, bundaki en önemli nedenin organ bağışındaki yetersizlik olduğunu söyledi.

Kırali, pandemiyle birlikte Türkiye'de kalp nakli sayılarının gerilediğine dikkati çekerek "Bu cihazlarla amacımız, hastalara süre kazandırarak belki seneye, belki 5 sene sonrasına kadar hayatta kalmalarını sağlayarak pandemi geçtikten sonra artacağına inandığımız organ bağışı ile birlikte bir kalp nakli imkanına kavuşmalarını sağlamaktır." şeklinde konuştu.

 "İnsanlar bağışı daha çok birbirlerine anlatıp özendirmeli"

Yeşilova'nın takibini gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özge Altaş da, "Ramazan en küçük hastalarımızdan biri. Zaten şu an halihazırda Türkiye'de kalp nakli veya daha doğrusu organ bağışı çok düşük seviyede. Özellikle çocuklarda daha da kısıtlı. Bu yüzden yaklaşık 200'den fazla da kalp nakil listesinde bekleyen hastamız var, bunların 10'u 16 yaş altı çocuk. O yüzden ülkemizdeki insanları duyarlı olmaya çağırırken, bağışı daha çok birbirlerine anlatıp özendirmelerini istiyorum." ifadelerini kullandı.


http://www.ankaramasasi.com/haber/177274/7-yasindaki-ramazan-yapay-kalple-hayata-tutundu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.