Cumhurbaşkanlığı yarışında 6’lı masadan 4 isim Erdoğan’ın önünde

Adamor Toplum Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Elif Helvacı, yaptıkları anketlere göre Cumhurbaşkanlığı yarışında Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı geride bıraktığını söyledi. Helvacı, seçimin altılı masa adayı lehine ilk turda sonuçlanmasının ise HDP’nin desteğine bağlı olduğunu vurguladı.
Ersin Küçükbarak
|
16 Eylül 2022, Cuma - 18:01
Cumhurbaşkanlığı yarışında 6’lı masadan 4 isim Erdoğan’ın önünde

Elif Helvacı, Ankara Masası Gündem programında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Adamor Toplum Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Helvacı  programda Ağustos ayı Türkiye Endeksi ölçümlemelerini paylaştı.

Millet İttifakı 10 puan önde

Türkiye Endeksi Siyasal Tercihler analizine bugün seçim olsa siyasi partilerin oy oranlarının ne olacağı sorusu ile başladıklarını belirten Helvacı “Buna göre, Ağustos ayı itibariyle AK Parti %29,6, CHP %24,6, İYİ Parti %14,4, HDP %12,1 ve MHP %7,2 oy oranlarına sahiptir. 2021 yılının Ağustos ayı ile kıyaslandığında AK Parti’nin oy oranın %8,6, MHP’nin %4,7 oranında azaldığı, bununla birlikte DEVA Partisi’nin oy oranının %2,5, CHP’nin %2,3 ve İYİ Parti’nin %2 oranında arttığı görülmektedir.” dedi.

Helvacı, kararsızlar dağıtıldığında Millet İttifakı'nın 10 puan önde olduğunu kaydett.

3 adaylı seçim ikinci tura kalır

Helvacı, önümüzdeki seçimlere kadar mevcut tablo değişmedikçe, ilk turda üç ittifakın üç cumhurbaşkanı adayının olması durumunda seçimin ikinci tura kalması muhtemel gözüktüğünü ifade etti.

"Millet İttifakından 4 isim Erdoğan'ı geçiyor"

Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına olası aday isimlerinin getirilerek sorulan ikinci tur senaryolarında Mansur Yavaş, Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu’nun veya Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaları durumunda seçimin muhalefet lehine sonuçlanacağının görüldüğüne işaret eden Helvacı şöyle devam etti:

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun son 3 ayda oy oranlarını ciddi şekilde artırdığını görüyoruz. Yani 38,7 idi Haziran’da. Bugün Ağustos’ta baktığımızda 44,3. Erdoğan’ı geçmiş durumda. Ama burada oy vermem diyen 16,2. Oy vermemi özellikle bu grafiklerde bıraktık çünkü onlar da bize bir fikir veriyor. Oy vermem diyenler bir şey söylüyor bize. Oy vermem diyenleri öyle dağıtmamanın uygun olacağını düşünüyoruz. Ne söylüyor size? Mesela Mansur Yavaş’a baktığımızda oy vermem diyenlerin oranı yüzde 9’larda. Kemal Kılıçdaroğlu’na baktığımızda oy vermem diyenlerin oranı yüzde 16,2’ye çıkıyor. Ama orada da bir azalış var. Haziran ayında Kılıçdaroğlu’na oy vermem diyenler onun lehine karar vermişler gibi gözüküyor bu geçen zaman içerisinde. Meral Akşener’inde Kılıçdaroğlu kadar bir oy oranı var. Yüzde 44,1. Temel karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu,Ali babacan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerisinde kalan isimler. Mansur Yavaş’a baktığımızda 56,2. Bunların içinde Cumhur İttifkaına oy veririm diyen seçmenin yüzde 5 gibi bir kısmının açık uçlu soruda cevabı Mansur Yavaş’tı. Mansur Yavaş her kesimden oy alabilecek bir potansiyele sahip görünüyor.”

"İlk turda HDP'siz kazanma şansları yok"

“Altılı masa sözcüleri bu işi birinci turda bitiririz diyorlar. HDP’siz kazanma şansları var mı?” sorusu üzerine Helvacı  “HDP’siz kazanma şanları yok ama HDP’li kazanma şansları var.” Değerlendirmesinde bulundu.

Helvacı, “Altılı masanın ben onunla masaya oturmam. Ben bunu istemem şu olmasın deme lüksü olmadığını gösteriyor eğer seçimi kazanmak gibi bir niyetleri varsa.” dedi.

"Yüzde 59 Alevi Cumhurbaşkanı adayına oy veririm diyor"

Elif Helvacı, Alevi Cumhurbaşkanı  noktasında toplumda sıkıntı olmadığını ve ankete katılanların yüzde 59’unun “Alevi Cumhurbaşkanı adayına oy veririm” dediğini de anlattı.

Gençlerin gözdesi İyi Parti

Elif Helvacı, yeni oy kullanacak gençleri en iyi yakalayanın İyi Parti olduğunun altını çizdi.

2018 Genel Seçimlerinde yaşı tutmadığı için oy kullanamayan seçmenlerin ilk sıradaki tercihinin %32 ile İYİ Parti olurken, bunu %20,5 ile CHP ve %18,9 ile AKPartinin izlediğini anlatan Helvacı, MHP’nin gençlerle buluşamadığını ve baraja takılma riski taşıdığını dile getirdi.

Helvacı şöyle devam etti:

“Bence MHP için böyle bir risk hala var. Bir baraj problemi var. Birincisi MHP gençlere ulaşmada başarısız olan partilerden diyebiliriz. Yani gençlerde kendilerini  milliyetçi olarak tanımlayan çok insan var. Gençlerde milliyetçilik önemli bir unsur kendini tanımlamada gerçekten muhafazakar gençler de keza öyle. Ama bunlar başka partilere yönelmiş durumdalar. Bunlardan birincisi İyi Parti. İyi Parti bu gençleri daha fazla kendine çekmiş durumda. Onlara daha kolay ulaşabilir durumda gözüküyor. Ki şimdi önümüzdeki seçimlerde gerçekten hiç oy kullanmamış hatırı sayılır bir genç olacak. Bu gençlerde MHP’nin karşılığının kolay olmayacağını görüyoruz.Yani CHP’nin iddia ettiği kadar değil Tabloda gördüğümüz zaman bugün oy vereceklerin yaşa göre dağılımlarını İyi Parti ile CHP önde götürüyor evet. Ama bunu hemen yüzde 18,3 ile –CHP 19,2- Ak Parti 18,3. Aralarında çok bir fark yok. Öyle gençlik bizde denilecek kadar büyük laflar edilecek bir fark görmüyoruz. İyi Parti gerçekten başarılı ama 18-24 yaş var bu tabloda ama başka bir tabloda 2018’de yaşım tutmadığı için oy vermedim diyen seçmenin bugünkü parti dağılımları var. Orada İyi Parti’nin oranı 32. Onu CHP takip ediyor yüzde 19’larda ve Ak parti takip ediyor yüzde 18’lerde”

"Seçim muhalefetin cebinde değil"

Adamor Toplum Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Elif Helvacı, toplumun büyük çoğunluğunun Ak Parti iktidardan gitse bile Türkiye’de işlerin kötüye gitmeyeceği kanati taşıdığını da belirtti.

Helvacı, “Şöyle ölçümler yaptık senaryolar üzerinden hani  seçimi altılı masa kazanırsa ya da muhalefet kazanırsa Türkiye nasıl olur? Ekonomik açıdan daha mı iyi olur? Dış politikada itibarı artar mı? Adalet daha iyiye gider mi? Gibi sorular sorduk.  Burada toplumun çok büyük bir kısmının yarısından fazlasının bunlara olumlu yaklaştığını gördük. Yani iktidarın değişmesinden korkmayan bir seçmen var . İktidar değişirse Türkiye daha kötü olur diye düşünmeyen bir seçmen var. Muhalefet bunu iyi değerlendirebilirse seçimi lehine döndürebilir. Ama şu anda yani bugünkü koşullarda seçim bizim cebimizde ne olursa olsun, hangi adayı çıkarırsak çıkaralım seçimi kazanırız düşüncesine kapılmamalı. Rakamlar bize onu söylemiyor” şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1785443/cumhurbaskanligi-yarisinda-6li-masadan-4-isim-erdoganin-onunde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.