Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi için imzalar atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Uluslararası Uzay Kongresi'nde Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini yapacak "uzay yolcusu"nun eğitim ve uçuş hizmeti için Axiom Space ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) arasında imzaların atıldığını açıkladı.
Ersin Küçükbarak
|
19 Eylül 2022, Pazartesi - 16:35
Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi için imzalar atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirecek "uzay yolcusu"nun eğitim ve uçuş hizmeti için Axiom Space ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) arasında iş birliği yapılacağını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresi'nde imzalar atıldı.

“İnsanlı ilk uzay görevi için tarihi bir anlaşmaya imza attık”

Anlaşmayı sosyal medya hesabından duyuran Bakan Varank, "Cumhuriyet'imizin 100. yılında gerçekleştireceğimiz insanlı ilk uzay görevi için tarihi bir anlaşmaya imza attık. Seçim süreci devam eden Türk uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için Axiom Space ile iş birliği yapacağız. Milli Uzay Programı ile hayaller gurura dönüşüyor." ifadelerini kullandı.

Axiom Space, Türkiye'nin uzay araştırma yeteneklerini genişletme ve ulusal bir insanlı uzay programı oluşturma çabalarının parçası olarak Türkiye'ye eğitim ve uçuş hizmeti verecek. Şirket, Türk uzay yolcusunun yer çekimsiz ortamda yapacağı bilimsel araştırmalara da olanak sağlayacak.

Türk Uzay Yolcusu Projesi’nde aday belirleme süreci devam ediyor

TUA tarafından hazırlanan Milli Uzay Programı kapsamında başlatılan Türk Uzay Yolcusu Projesi'nde aday belirleme süreci, TÜBİTAK UZAY'ın teknik yürütücülüğünde devam ediyor.

Dünya yörüngesinde yer çekimsiz ortamda yapılacak araştırmalar için üniversite ve araştırma kurumlarından gelen deney önerileri de halihazırda teknik bir heyet tarafından değerlendiriliyor.

Axiom Space, ticari uzay endüstrisinde uçtan uca mürettebatlı görevler yürüten tek tam hizmet yörünge görev sağlayıcısı olarak biliniyor.

Uzay yolcusu adaylarının, Axiom'un aylarca süren eğitimi tamamlaması gerekiyor

Uzayda yaşamaya ve çalışmalar yürütmeye hazırlanmak için uzay yolcusu adaylarının, Axiom'un aylarca süren eğitim müfredatını tamamlaması gerekiyor. Axiom Space, öte yandan Fransa'daki kongrede Türkiye dışında İtalya, Macaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de insanlı görevler için anlaşmalar yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1788846/turkiyenin-ilk-insanli-uzay-gorevi-icin-imzalar-atildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.