Hüseyin Çankaya'dan Şirindere'de rant iddialarına yanıt

ABB Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Çankaya, Şirindere Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne yönelik 'rant' eleştirilere yanıt verdi. Çankaya geçmiş dönemde yapılan planlarda 250 hak sahibinin olduğu bölgeye bin civarında bir ev yapılmaya çalışıldığını belirterek "Rantsa burada rant var" dedi. Çankaya, kendi projelerinde 460 konutun yer aldığını aktardı.
Ankara Masası
|
19 Eylül 2022, Pazartesi - 17:33
Hüseyin Çankaya'dan Şirindere'de rant iddialarına yanıt

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in konuğu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Çankaya, Şirindere Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne Cumhur İttifakı cephesinden gelen eleştirilere yanıt verdi. 

"Murat Köse burada yürüyemezdi"

17 hektarlık Şirindere Vadisi'nde yaşanan sorunun 30-40 yıl öncesinden başladığı belirten Çankaya, sorunun çözümü için yapılan çalışmaların bir türlü sonuca ulaştırılamadığını söyledi.

Çankaya, bölgede ciddi adli olayların, çatışmaların, uyuşturucu satışının olduğunu belirtirken, vadiyi ziyaret eden AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse'ye yönelik "Geçen sene gitse burada yürüyemezdi. Biz burayı temizledik. Murat Köse'nin dediği gibi endemik bitkiler de yok." dedi.

Rant iddialarına yanıt

'Şirindere Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi ile birilerine rant sağlanacak' iddialarına da değinen Hüseyin Çankaya " Ortalama 250 hak sahibi var.  Bunun 72 tanesi yasadan yararlanmamış, 125 tanesi imar affından yararlanmış olan gecekonducular. Kalan 54 tanesi de tapusu olanlar. Ama bunlar irili, ufaklı büyüklükte. Bu sayı hep sabit. Çünkü o vadideki gecekonduların olduğu yere mülkiyet hakkı verilmiş. Şimdi 2009’da, 2011’de, bir de 2018’de en son yapılan planlardaki konut sayıları 1000’in üzerinde. Şimdi 251 hak sahibi var; inşaat maliyeti için 250 tane daireyi finansman olarak kullandınız, 300 tane kullandınız diyelim. Geriye kalan 300 tane, 400 tane konut ne olacak, işte bu ranttır. Eğer rant ise burada var" dedi.

" Hak sahiplerine konut yapacak kadar tasarım yap"

Önceki projelerin itirazlar sonucunda iptal edildiğini belirten Çankaya "Bu planlar, öncekileri Çankaya Belediyesinin, daha sonra 2018’dekini de hem oradaki ODTÜ Çamlık Sitesinin sakinlerinin ve yönetimin, hem de Şehir Planlayıcıları Odası ile Mimar Odasının açtığı davalarla iptal olmuştu zaten. Mahkeme kararı şunu söyledi; Hak sahiplerine sadece konut yapacak kadar bir tasarım yap, ekstra bir konut yapma. Çünkü boş yola verilmiş. İki, ODTÜ Çamlık Sitesinin ve diğer Çiğdem Mahallesindeki konutların gabarilerini geçmeyecek ve alanın doğal yapısını bozmayacak şekilde tasarım yap. Ve alanın içerisinde jeolojik etüt yaparak ve güncelleyerek nereye yapılaşma mümkünse oraları kullan, geri kalanı yeşil alan yap." şeklinde konuştu.

"Amaç hak sahibinin barınma hakkını giderecek konuta ulaştırmak"

Fatih Atik'in "Şimdi siz kaç konut yapıyorsunuz?" sorusuna Çankaya şu yanıtı verdi;

460 konut yapıyoruz. 60 metrekarelikler var, 80 metre yani bunlar standart 100, 120 metrekarelik olanlar, finansman konutları var. Yani, burada temel amaç bir hak sahibinin barınma hakkını giderecek bir konuta ulaştırmak. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1789039/huseyin-cankayadan-sirinderede-rant-iddialarina-yanit
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.