İran'da Mahsa Amini'nin ölümünü protesto edenler ve rejim güçleri çatışıyor

İran’da Mahsa Amini’nin polis gözetimindeyken ölümü sonrası protestolar durmuyor. Gösterilerde şimdiye kadar 5 kişinin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu öldüğü çok sayıda protestocunun yaralandığı belirtiliyor.
Ersin Küçükbarak
|
21 Eylül 2022, Çarşamba - 09:54
İran'da Mahsa Amini'nin ölümünü protesto edenler ve rejim güçleri çatışıyor

İran’da geçen hafta başını tam örtmediği için ahlak polisi tarafından zor kullanılarak gözetim altına alınan ve uğradığı işkence sonrası hayatını kaybettiği öne sürülen 22 yaşındaki Mahsa Emini için yapılan protestolar başkent Tahran’ın ardından birçok şehre yayıldı.

Protestocular rejim karşıtı sloganlar attı, kadınlar meydanlarda başörtülerini yaktı.

Polis cop ve biber gazı kullanarak eylemlere sert müdahale ederken en az 5 göstericinin hayatını kaybettiği, 100’e yakın eylemcinin de yaralandığı haberleri geldi.

İran Meclis Başkanı’ndan düşmanlar ‘kaos peşinde’ suçlaması

 İran Meclis Başkanı Muhammed Bekir Kalibaf, düşmanların bu olayı kullanıp “ülkede kaos ve karmaşa yaratmayı planladığını” iddia etti.

İranlı yetkililer silahlı kuvvetlerin ölüme neden olan türde bir silah kullanmadığını açıkladı.

Muhalif medyaya yansıyan haberlerde ise gösterilerde 5 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı ileri sürüldü.

Tahran’da “diktatöre ölüm” sloganları

İran’ın başkenti Tahran’da çok sayıda yurttaş sokaklara çıkarak gösterilere katılım çağrısı yaptı. "Diktatöre ölüm" sloganları atıldığı Tahran’da  protestocular, caddelerde ateş yakıp barikat kurdu.

Göstericiler ve rejim güçleri çatışıyor

İlam kentinde yapılan gösterilerde Hamaney karşıtı sloganlar atıldı. Zencan’da yapılan gösterilerde rejim güçleri göstericilere doğrudan ateş açtı. Tebriz’de göstericiler ve rejim güçleri arasında çatışmalar çıktı.

İran’ın en önemli turistik bölgelerinden olan Kiş Adası’nda polisler, protestocuların üzerine ateş açtı. Bandarabbas şehrinden ise protestocular "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı. Sari şehrinde de belediye binasında asılı olan İmam Humeyni’nin ve Ayetullah Hameneyi’nin resimleri protestocular tarafından indirildi.

Gösterilerin devam ederken rejim güçleri göstericilere sert müdahaleyle karşılık veriyor. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/1791543/iranda-mahsa-amininin-olumunu-protesto-edenler-ve-rejim-gucleri-catisiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.